Сега висшите училища могат да се възползват от помощта за небитовите потребители

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите. Около това решение се обединиха на среща днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети, съобщават от МОН.

200 лв. сметка за ток за стая в общежитие

Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката (МЕ) отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75% от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв., за януари 2022 г. Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата.

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва да се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.