Припомняме, че той сам подаде оставка на 17 януари

Нова серия скандали в парламента. Този път причината е оставката на шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Преди да я приемат единодушно, депутатите отделиха два часа, за да спорят. Със 197 гласа „за” народните представители решиха мандатът на председателя на КПКОНПИ да бъде прекратен от 1 март 2022 г. „Против” и въздържали се нямаше.

КПКОНПИ започва проверка на сигнали за нарушения, извършени от Гешев

След обявяването на резултата в залата се чуха бурни аплодисменти. Самият Цацаров не присъства в Народното събрание.

Две години и два месеца, след като застана начело на антикорупционната комисия, Сотир Цацаров ще напусне предсрочно кабинета си. Единодушно - управляващи и опозиция гласуваха в пленарната зала това да се стане от 1-ви март. Именно това беше и желанието на самия Цацаров, който още на 17-ти януари обяви, че иска да си тръгне. Ден по-късно стана ясно, че дори и все още начело на комисията, достъпът му до класифицирана информация на най-високо ниво - "строго секретно", е отнет.

Въпреки предизвестения край – спор имаше. От ГЕРБ поискаха в пленарната зала да дойде Сотир Цацаров. Вместо да го извикат, управляващите критикуваха работата му. Според Крум Зарков от ПГ на БСП тази оставка е предизвестен акт.

„Оттук нататък е необходимо качествено законодателство и качествени хора”, каза още той.

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

От оставката на Сотир Цацаров депутатите се прехвърлиха към призив за друга оставка –  на главния прокурор Иван Гешев.

„Надявам се, че г-н Гешев ще вземе пример от своя ментор и най-скоро ние ще имаме повод да обсъждаме една друга оставка”, заяви от трибуната Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Спорът доведе и до искри между председателя на парламента Никола Минчев и ГЕРБ, които не бяха доволни от начина на водене на заседанието.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.