Според министъра инихаус процедурите са нищожни или унищожаеми

След поредицата обвинения от служебния и настоящия кабинет за злоупотреби на бившите управляващи чрез възлагане на инхаус процедури, от ГЕРБ приветстваха действията на регионалния минстър, че има разплащания по договорите.

Регионалният министър Гроздан Караджов обаче отговори категорично, че новата власт е поставена в капан.

"Вие, г-н Караджов казахте, че пордължават плащанията и в съотвенствие, че е противозаконно, се инкриминирате. Та, с вашето твърединие, че продължавате да плащате и продължавате изпълнението на строителството по тези процедури, заявихте, че сте съучастинк в престъплението на века", заяви от трибуната на Народното събрание Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

"Не ме побутвайте нежно-нежно към порпастта, която вие сте изкопали. Няма да се подхлъзна и да вляза в този трап. Незаконни договори пораждат действие и ние го изпълняваме", отвърна министър Караджов.

Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента в отговор на депутатски въпрос за лотовете 1, 2 и 3 на магистрала "Хемус".

Той обясни тезата си с данни от юридически анализ, включително и с данни на правната дирекция на Министерството. По думите на министъра инихаус процедурите са нищожни или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е спорният правен ефект, допълни Караджов.
 

Той съобщи, че договорите са сключени при отсъствие на каквато и да е техническа възможност "Автомагистрали" ЕАД да направи над 80 на сто от реалните строително-монтажни работи, като по този начин става заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

„След като има такова заобикаляне на закона, то правното действие, което е извършено, също е незаконно”, каза министърът.

Караджов посочи, че работата по първите отсечки на магистрала "Хемус" никога не е спирала.

Караджов назначава детайлна ревизия на тол системата

„През изминалата година се е правило строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми, защото те пораждат правен ефект и този правен ефект трябва да се изпълнява. Извършеното през изминалата година е актувано преди мен, в този смисъл се е породило задължение от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да плати на държавната "Автомагистрали" за извършената работа, което е направено, допълни министърът. В този смисъл, по сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за инхаус поръчка е извършвана работа през 2021 г., заради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършените строителни работи на магистралата”, добави министърът.

По думите му  докато тези договори не са прогласени за нищожни или унищожаеми, те са действащи, като посочи, че при прекратяването им ще има сериозни последствия за държавата, която ще загуби 50 процента от дадените 4 млрд. лева.

Вицепремиерът съобщи, че по темата е необходимо да се предприемат съответните правни действия, които да бъдат обмислени внимателно и посочи, че това трябва да са действия на правителството. Той съобщи, че по това се работи и допълни, че те включват наказателна част, наравно с гражданската.

„Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани, в които сме влезли заради сключването на тези договори, когато юристи ни посъветват как да излезем от този капан, заложен в миналото, тогава ние ще ги внесем в НС”, заяви вицепремиерът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Източник: БТА