Спорът е заради инхаус договорите, сключени от предишната власт

Нов сблъсък по линия „управляващи-опозиция” заради автомагистрала „Хемус”. Ден, след като регионалният министър обяви сключените инхаус договори от предишната власт за строежа на магистралата за незаконни, от ГЕРБ отвърнаха на обвиненията. От опозицията недоумяват защо управляващите не са спрели плащанията към фирмите, ако смятат, че има нередности. Според ресорния министър Гроздан Караджов, ако договорите бъдат прекратени в този момент, е възможно да се стигне до необратими финансови последствия за държавата. 

„Инхаус процедурата е европейска процедура. И сега техните министри работят, разплащат по абсолютно същия начин. Ако е прав техният вътрешен министър, и техният премиер, и финансов министър, че това е грабежът на века, значи от два месеца грабежът продължава с други изпълнители”, заяви Бойко Борисов.

Караджов: Инхаус договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни

„Изследвал съм през тези месец и половина всички договори, условията по тях и съм ги ескалирал към Министерски съвет, който, от своя страна, е поръчал допълнителна експертиза за това какъв риск за държавата, какъв риск за бюджета представлява прекратяването на тези договори. Огромният риск, който се претърпява, са раздадените аванси. Дали държавата ще може някога да си ги прибере тези аванси, като по 4-5 от ЛОТ-овете изобщо не е започвало строителство”, заяви Гроздан Караджов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.