Министърът на енергетиката защити действията на „Булгаргаз”

Ново развитие по казуса със сделките с природен газ за Румъния. Днес министърът на енергетиката защити действията на „Булгаргаз” и обяви, че в продажбата на синьо гориво няма нищо незаконно. Нещо повече Александър Николов предупреди, че срещу енергийната политика на кабинета „се води подход, граничещ с война”.

А Румен Овчаров го посъветва да си провери още един път информацията. Опозицията твърдо застана зад твърденията си, че войната в енергетиката се водела от кабинета срещу националния интерес.

Николов: Срещу енергийната политика на кабинета се води подход, граничещ с война

24 часа след обвиненията към „Булгаргаз” дойде  и отговорът на енергийния министър.

„Срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход граничещ с война”, заяви Николов.

Видя и координирана атака между бивши и още по-бивши управляващи.

„Подобни изказвания, считам като абсолютна координирана атака срещу националния интерес на България”, заяви Николов.

„Съгласен съм с министъра само за това, че атаката се води от кабинета срещу националния интерес. Воюващи са кабинетът срещу „Булгаргаз” и интересите на дружеството. Целта е това дружество да фалира, за да може частните посредници да търгуват газ”, заяви Делян Добрев.

И Румен Овчаров, и Румен Петков, които изнесоха информацията за сделките на борсата отрекоха да имат координирани действия с бившия енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.

„Бих му препоръчал да си вземе един студен душ, да се освободи от манията си за величие, че световната конспирация и всички бивши министри, премиери и вицепремиери се борят срещу неговата енергийна политика и то не защото тя е много важна, той просто няма никаква енергийна политика. Така че то просто няма срещу какво да се координираме. Да престане да лъже и да говори неща, които не е проверил, защото компрометира не само себе си, но и правителството, в което е и моята партия”, заяви Овчаров.

„Говори се за някакъв сговор между мен и Румен Овчаров, а всички знаят, че ние сме съперници в енергетиката, и в политиката, и навсякъде, аз дори водя дела срещу Румен Овчаров за клевета”, заяви Делян Добрев.

Румен Петков: Енергийният министър дължи ясни отговори

Сделките  били сключени на газов хъб „Балкан”.

„Направени са не една сделка, не с един контрагент. Към конкретния период са направени над 40 сделки от различни контрагенти, 18, от които са на „Булгаргаз” с 10 контрагента”, обясни Николов.

А продаденото количество от излишък от общия газов микс за уикенда от „Булгаргаз”  на Румъния било в размер на 37 400 мегават часа, за средна цена от 150 лева на мегават.

„Ако „Булгаргаз” не беше направил сделките, които е направил, излишъкът от 14% за двата дни – събота и неделя, щеше да коства на компанията 12,5 лева по-малко на мегават час продаден и той щеше да бъде купен от булгартрансгаз”, каза Александър Николов.

„На борсата са продадени 60 000 мегаватчаса. Ако той не може да провери какво и как е продадено, аз ще му помогна, но след някой и друг ден”, заяви Румен Овчаров.

Не било вярно и че количествата газ са продадени за секунди, обясни енергийният министър. Продажбите били на лотове през целия ден в петък. Като се продавали между 1000 и 1500 мегавата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.