Делян Добрев, Румен Овчаров и Румен Петков отрекоха да има координирана атака

Енергийният министър Александър Николов даде извънреден брифинг. Той коментира критиките от изминалия ден, свързани със сделката за газ с Румъния. По думите му срещу енергийната политика на кабинета се води подход, граничещ с война. 

Той обясни, че „Булгаргаз” е длъжен да спазва баланса си, както е планиран предварително. „Продажбите на борсов пазар и най-вече на този, който е държавно контролиран, не са нещо изненадващо. Явно за някои хора обаче те са”, каза още енергийният министър.  

Обвинения към „Булгаргаз” за продадени количества газ на Румъния

Като „много интересно” Николов определи това, че за по-малко от 12 часа с „абсолютно успоредна риторика” са се изказали както хора от т.нар. градивна опозиция - бивш министър, бивш премиер, така и двама вицепремиери от недалечното минало.

„Това лично за мен, като групов говор, и доста странни спекулации показва, че срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход, граничещ с война”, заяви Николов.

„Интересното също е, че информацията в детайлите си е еднаква. И еднакво грешна. Това напомня на ситуация от гимназията, когато някои ученици преписват, но го правят грешно. Да не забравяме, че тези, които твърдят, че изнасят публично данни, които са релевантни и доказуеми, са бивши вицепремиери от правителството на Сергей Станишев. Като единият е пряко отговорен за подновяване на договор с „Газпром” през 2006 г. и детайлите по него не станаха известни една година. Когато сравнението беше възможно - стана ясно в чия полза е това подновяване”, допълни министърът.

Румен Петков: Енергийният министър дължи ясни отговори

Николов уточни, че новият мениджмънт на „Булгаргаз” влиза в контрол в петък. „Ако някой смята, че в рамките на шест часа може да се реализира нещо драстично и критично, нека ми каже как се прави”, апелира той.

 

Като „доста невярна” министърът определи изнесената информация за общия размер на сделките за двата дни през уикенда, възлизащи на 60 000 мегаватчаса. „Общият им размер е 37 400 мегавата. Това е поради една много проста причина. „Булгаргаз” има задължение да управлява излишъците си, когато такива се появят. Размерът на общия излишък е 14% от планираното количество на дневна база”, уточни Николов.

„От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви той.

Всички сделки са се случили на газовия хъб „Балкан”. Направени са над 40 сделки от различни контрагенти 18, от които са на „Булгаргаз”. „Цената на сделките, дори сравнено с най-скъпия компонент от микса на „Булгаргаз”, реализираната печалба за дружеството, а не за неговите директни контакти в България, е над 11% на самите сделки. Ако сравнението се прави на база одобрена цена на КЕВР, печалбата е над милион и половина лева”, каза още Николов.  

Коментар от него дойде и за финансовото състояние на „Булгаргаз”. Според данните ликвидната дупка на дружеството към момента надхвърля 200 млн. лв.  „Подходът относно най-критичното звено на компанията - хората, които правят структурата на ценовите предложения към КЕВР, е меко казано критична. Същото важи и за финансовото състояние и управлението на финансовите ресурси и капиталовите потоци”, каза още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.