Прокуратурата вика премиера и шефа на кабинета му

Приемам поканата на Прокуратурата, и аз имам въпроси. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той изреди питанията, които ще постави пред държавното обвинение: 

Прокуратурата проверява хора от списък, предоставен от премиера

1.  Какво е направила Прокуратурата по темата „Мата Хари"? След като стана известно за кюлчетата и пачките и Бойко Борисов сподели, че знае коя е „Мата Хари", Прокуратурата проверила ли е коя е тя? И тя ли е вкарала пачките и кюлчетата в чекмеджето, или те просто са си били там?

2. Вторият му въпрос е свързан със закона „Магнитски”. Срещу Божков вече има доста обвинения. Но има ли допълнителни разследвания за другите хора, описани по „Магнитски” - Пеевски, Манолев, Илко Желязков? Какви действия Прокуратурата е предприела там?

3. Има ли директна връзка между заема в ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак”?

4. Заемът на „Роудуей Кънстракшън” е взет от адвоката на Гайтански. Правомерно ли е взет този заем?

5. По казуса „Осемте джуджета” има ли обвинения срещу Петър Петров?

6. Петков иска да знае и има ли връзка между строителните компании, част от които е и фирмата, взела много договори във връзка със строителството на незаконните язовири, и Христофорос Аманатидис, известен като Таки?

7. Какви стъпки са направени във връзка с „Барселонагейт" и факта, че Испания ни информира, че има пране на пари, потенциално свързано с този казус?

8. Има ли връзка между случаите в „Автомагистрали” и изнасянето на пари с торби и организацията ГЕРБ"

9. Защо „Булгаргаз” и г-н Павлов са се отказали от азерски газ, след като доставчиците сега са информирали, че могат да го доставят през Неа Месемврия?

Премиерът каза, че по време на разговора в петък с Иван Гешев е обяснил, че резултатите на спецпрокуратурата и спецсъдилищага са незадоволителни и тези структури не трябва да останат. 

Гешев и Петков обсъдиха закриването на специализираните съд и прокуратура и съдебната реформа

Когато отиде в Прокуратурата, Петков ще даде списък с публикации, свързани с тези случаи. „Да е ясно, че това са важни за обществото теми и да не оставят така във въздуха, а да има реакции в рамките на закона”, каза Петков.

Лена Бориславова обяви, че нейната призовка е за 9 февруари, когато трябва да се яви във ВКП. По думите й призовката на премиера не е предадена, защото призовкарят получил телефонно обаждане и му било казано да не връчва призовката пред журналистите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.