Разследващи и прокурори има и в три министерства

Прокуратурата с акция в три министерства и една агенция. Причината е разследването за това издавани ли са неправомерно „златни паспорти” на чужди граждани.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От прокуратурата съобщиха, че е започнало разследване срещу организирана престъпна група, която е помагала на чужденци незаконно да придобият българско гражданство срещу инвестиции. По случая е сформиран екип от четирима следователи и двама прокурори. Според държавното обвинение групата е действала за период от шест години. Самото разследване е в начален етап, а за да се установят всички участници в схемата ще е необходимо да се прегледа огромен обем документация. Такава е изискана от три министерства – на икономиката, на правосъдието и на вътрешните работи. Прокуратурата изиска документи и от Българската агенция за инвестиции. И заподозря част от служителите й.

От прокуратурата твърдят, че организираната престъпна група е действала у нас между 2015 и 2021 година.

 „Това е организирана престъпна група, която е създадена с користна цел – да придобива имущество по законно несъобразен начин във връзка с осигуряване на българско гражданство на чужди граждани чрез инвестиции”, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Според държавното обвинение броят на „златните паспорти”, за които има съмнения, че нужната инвестиция от 1 милион лева всъщност не е направена,  ще стане ясен след проверките.

„Прокурори са възложили на Държавна агенция „Национална сигурност” да се провери произхода на паричните средства, които са послужили за инвестиция и след това тяхното движение”, обясни Кръстев.

„Получили сме исканията, подготвят се документите. Отне известно време на прокуратурата да види този проблем”, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Едно от подозренията на прокуратурата е, че в престъпната група са замесени държавни служители.

„Евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции”, каза Кръстев.  

„Разследването е в ранен етап. Когато установим всички факти, ще привлечем отговорното лице. Сигналът е подаден от народния представител Хамид Хамид. Конкретен брой на паспортите, които са издадени, не мога да посоча”, подчерта Кръстев.

Последва отговор от изпълнителния директор на агенцията - Стамен Янев, който определи действията на служителите си като изрядни.

„Аз съм човек, който винаги си е вършел работата, спазвал съм закона и ще продължа да спазвам закона”, заяви Янев. Добави, че агенцията съдейства на прокуратурата и вече е подготвила голям обем документи, които ще изпрати към обвинението. Но отрече информацията, че прокурори са обискирали офиса му.

„Кабинетът на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции е твърде малък, за да побира каквито и да е документи”, заяви Янев.  

И уточни, че агенцията за инвестиции не издава „златни паспорти”, а единствено удостоверения за инвестиция, с които да се кандидатства за придобиването на такива. 

„Искам само да обясня - Българска агенция за инвестиции нито издава визи, за да да влизат чужденци на територията на България, нито по някакъв начин предоставя адреси, нито предоставя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, които издават документи. Съгласно закона Българската агенция за инвестиции единствено проверява наличието на сделка с финансов актив, която сделка се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции", каза Янев.

Още преди тази акция стана ясно, че ДАНС проверява „златните паспорти” на 67 чужденци по сигнали от правосъдното министерство, като е започнала процедура по отнемане на паспортите на шестима от тях – четирима казахстанци, един китаец и един египтянин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.