Решението бе прието единодушно с 10 гласа

Министърът на правосъдието може да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Това постанови Конституционният съд във вторник. Решенеито беше взето единодушно - с 10 гласа "за".

До казуса се стигна, след като през лятото  бившият правосъден министър Янаки Стоилов поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани предсрочно главният прокурор Иван Гешев от поста му. Съветът обаче  тогава прие, че министърът на правосъдието няма подобно правомощие. Тогава Янаки Стоилов се обърна към Конституционния съд.

Ето и пълния текст на решението: 

"Днес, 8 февруари 2022 г., Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 17/2021 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл.130в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл.130в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал. 3 т. 5 от Конституцията?“.

Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията".

Правосъдният министър: Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи с подписи

Припомняме, че отговорът се чакаше от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, за да внесе във Висшия съдебен съвет ново искане за освобождаването на Иван Гешев. Йорданова многократно заяви, че са постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор и по тях вече се работи.

Въпросът пред КС беше повдигнат от бившия министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия.

Радулов: Главният прокурор ще бъде сменен до 6 месеца, ако не подаде оставка

По-късно днес от Прокуратурата публикуваха изявление на говорителя на главния прокурор. „Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд.

Прокуратурата няма никакви притеснения. Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт”, се казва в него.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.