Часове по-късно Надежда Йорданова заяви, че ще възползва от тази възможност

Пореден, тежък политически сблъсък на няколко фронта. Конституционният съд разреши на правосъдния министър да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Докато се чакаше това решение, прокуратурата от своя страна обяви акция в три министерства и една агенция заради разследването за „златните паспорти” срещу инвестиция.

Премиерът Кирил Петков пък, вече е редовно призован и ще трябва да се яви утре на разпит заради изказване на срещата си с Иван Гешев.

Министър-председателят беше атакуван от депутата от ДПС Делян Пеевски. Пеевски посъветва Петков „да спре със спускането по снежните магистрали”.

Новини и по темата „Булгаргаз”. Държавното обвинение се оплака от индиректно влияние на изпълнителната власт.

КС реши: Правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор

Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието може да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и на шефовете на върховните съдилища. Часове по-късно ресорният министър Надежда Йорданова заяви, че ще възползва от тази възможност и ще задейства процедура по поиска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. От държавното обвинение не коментираха решението на съда, а относно евентуалните действия на Йорданова заподозряха политическа атака.

А в интервю за БТА главният прокурор  е заявил, че целта на всичко това не е принципна и се надява „всичко това да не е  лична политическа вендета”.

Единодушно Конституционният съд прие, че министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор. Скоро след това Надежда Йорданова обяви, че е готова да задейства процедурата.

„Възможно най-скоро. Ще продължа действията и на предходни колеги и в резултат на анализ на действията и бездействия на главния прокурор и въз основа на конкретни сигнали, но не само, ще започнем съответните процедури и ще ги продължим”, заяви министър Надежда Йорданова.

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на главния прокурор

За правосъдния министър решението на съда било очаквано.

„Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт и министърът може да упражнява тези правомощия, когато другите механизми, заложени в Конституцията и Закона за съдебната власт не се задействат”, заяви Йорданова.

„На лице са сигнали за това, че по един или друг начин Гешев уронва престижа на съдебната власт. Ние работим по тези сигнали и преценяваме”, заяви Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Конституционалисти също не са изненадани от съдебното решение.

 „Министърът на правосъдието може да внася предложение във ВСС за отстраняване не само на главния прокурор, но и на председателите на двете върховни съдилища поради тежко нарушение на задълженията, системно неизпълнение или уронване престижа на съдебната власт”, обясни Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

От прокуратурата отказаха коментар на решението. Но в позиция уточниха, че държавното обвинение няма никакви притеснения. Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, било ясно, че не става въпрос за принципен подход, а „за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт”.

„Няма нищо политическо в това ние  да настояваме да спазим закона. Не мога да приема, че това, че се настоява определени нередности да бъдат разгледани и обсъдени по същество, да бъде възприемано като война - в никакъв случай”, заяви министър Йорданова.

Дотук се стигна, след като през миналата година бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани предсрочно Иван Гешев от поста му.  Тогава обаче Съветът прие, че правосъдният министър няма подобно правомощие. Така Стоилов се обърна към съда. Днес в качеството си на конституционен съдия той си направи отвод и не гласува, тъй като делото е образувано именно по негово искане.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.