Според Ганев и Колев социалната криза може да доведе до напрежение до обществото

"Най-драматичното гласуване е на бюджета. Интересното в него ще бъде динамиката между партиите в управляващата коалиция. Всяка една от тях ще иска този преходен бюджет да показва колко всяка партия е добра за избирателите си. Ще има надцакване и наддаване между партньорите. Това заяви за "Твоят ден" Димитър Ганев.

Според него в момента няма да видим философия за управлението на страната, защото бюджетът ще е до юли. Определи го като опит за туширане на социалната криза. "Най-голямото предизвикателство е социалната криза, тя е 40 към 10 в съотношение със здравната. Ако не се подкрепят най-слабите, ще се породи социално напрежение", посочи Ганев. И допълни, че социалното напрежение, трупано с години, понякога може да доведе до ескалация. "Управляващите започват от 40% одобрение, въпросът е накъде ще тръгнат. Те казаха, че ще правят реформи след анализ в първите 5 месеца, а всъщност би трябвало да се направят точно до 5-тия месец", сподели социологът.

„Тренд”: Ценовият скок е най-голямото предизвикателство пред новата власт

 

От своя страна Кольо Колев смята, че дебатът ще е бурен и ще бъде използван, за атака на управлението. "Оперативните структури ще натискат за приемане на техните желания. Ще има остър популизъм, може да има търкания в рамките на коалицията. БСП и ИТН може да имат различия с останалите. Все пак приоритет ще е запазването на коалицията", обясни той.

"Има два важни фактора - ковид кризата и инфлационно-енергийната криза, които са непредвидими. Социалната криза може да доведе до напрежение, което да торпилира цялото общество", коментира Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.