Шефът на кабинета заяви това преди да влезе на разпит в Прокуратурата

„Има атаки срещу действията на правителството, което ние възприемаме като индикатор, че сме на прав път”. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова преди да влезе на разпит в Прокуратурата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че премиерът Кирил Петков и Бориславова получиха призовки от държавното обвинение след срещата с главния прокурор Иван Гешев, която се проведе миналия петък в Министерския съвет. По време на нея премиерът е посочил имена на хора, които според него са в основата на престъпността в страната, но срещу тях не са предприети никакви действия.

Разпитът на Бориславова продължи 40 минути. Тя пристигна без папка в ръце за разлика от Петков, който предаде на Прокуратурата списък с 19 имена, които са свързани с медийни публикации в публичното пространство. Уточнението, което Бориславова направи пред медиите е, че едно от тези имена е на Делян Пеевски.

„Не нося огромна папка с документи, а един списък, тъй като едва ли информацията е по-различна от това, което премиерът е предоставил. В списъка има имена на хора, за които са изнесени данни в медийното пространство. Не сме добавяли никакви твърдения, доказателства или факти. Нека Прокуратурата да бъде органът, който въз основа на тези данни извърши надлежните действията”, каза Бориславова.

„Дадени са различни медийни публикации, които са достъпни за всички нас. Не искам да влизам в режим на изброяване на имена, за да не става това повод за упреци, че правителството се меси в работата на Прокуратурата", добави шефът на кабинета.

Запитана за срещата с главния прокурор Иван Гешев в МС, тя коментира: „Разговорът в петък не протече под формата на разпит от страна на главния прокурор. Въпроси към нас нямаше. Имаше изразяване на позиция срещу закриването на Специализирания наказателен съд и Прокуратура, за което знаете, че правителството има решение и вече е качен законопроект за обсъждане. Имаше дискусия, всички участвахме”.

Петков: Нося списък с 19 имена, но Прокуратурата сама трябваше да си напише домашното

След разпита Бориславова отново направи коментар. „Нека видим как ще действа прокуратурата оттук нататък и дали тази информация ще им бъде полезна. Надяваме се, че институциите ще започнат да работят най0-накрая, както се очаква от тях”, каза тя.

„По време на срещата с Гешев той обясни слабите резултатите в борбата с корупцията с това, че те се дължат на работата на съдилищата, на следствените служби, на МВР, на некачественото законодателство и по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Интересно е обаче как след като тази среща беше проведена, изведнъж прокуратурата имаше възможността да се самосезира и да привика мен, министър-председателя, за да даваме пояснения без да търси съдействие от тези органи”, посочи още тя.

И добави: „Надявам се, че институциите наистина ще започнат да си взаимодействат, за да може да се борим с несправедливостта, която е в резултат от тези високи нива на корупция”.

„Не е целта на изпълнителната власт да сезира органите с обществено  известни данни. Надявам се това, което сме предоставили в качеството си на граждани, да бъде полезно за прокуратурата”, коментира още тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.