Премиерът определи разпита като излишен пиар

Премиерът Кирил Петков отиде в Прокуратурата със списък с 19 имена. Екипът му е събрал информация за хора, част от публичното пространство през последните години. Министър-председателят обясни, че не приема разпита като натиск, а като излишен пиар.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това са имена, които знаете много добре. Някои са по-пресни - като „Мата Хари”. Добавили сме хора като Маджо - доста известно име. Както и други от този сорт - имаме Таки, Петьо Еврото. Това са само личности, които са отдавна в публичното пространство. Показвам на Прокуратурата публичните данни”, уточни той.

 

Петков посочи, че съжалява, че държавното обвинение има нужда изпълнителната власт да ѝ носи допълнителна информация и да ѝ иска доказателства.

„Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. Една Прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ - тук съм”, допълни министър-председателят.

Премиерът беше категоричен, че не е в Прокуратурата, за да казва кой е виновен и кой не. „Въпросът е дали Прокуратурата е направила всичко възможно, за да сме сигурни като общество, че имаме правосъдие. Дали всички стъпки, които се е изисквало, са направени”, добави той.

На излизане от прокуратурата Петков заяви, че се надява с предоставените данни прокуратурата да се фокусира върху разследванията и да съберат данни по случаите, за да „сме сигурни, че няма човек в България над закона”.

Петков посочи, че главният прокурор Иван Гешев не е в предоставения списък с 19 имена. „Моята критика и тази на ПП е, че не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор. Цялото общество би се радвало да получи оставка”, добави министър-председателят. 


Той уточни, че на разпита е имало двама прокурори. „Сега се надявам, че когато министър-председателят внесе данни, които всички знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си, за да види дали има извършени престъпления”, каза Петков.

Премиерът беше категоричен, че държи и уважава разделението на властите. „Единственото, което целя с този разговор и с днешното ми идване е, че обществото очаква справедливост и прокуратурата да си върши работата. Всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия, за да се стигне до очакваното ниво на справедливост”, заяви той. 

 

 

Премиерът коментира разпита си в прокуратурата и преди заседанието на Министерския съвет. „Ние не сме орган на разследване. Но е важно да се знае, че трябва да обръщаме внимание на Прокуратурата, че оттук нататък, като общество, като изпълнителна власт и аз като министър-председател очакваме действия в рамките на закона с реални резултати”, заяви той.

Според него в последните години сме се нагледали на общи коментари и на недовършени дела без осъдителни присъди. „Това беше и темата на нашия разговор с Прокуратурата. Очакваме резултати, справедливост и да няма човек над закона, независимо кой е той”, подчерта Петков.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.