Очаква се повишение на лихвите на кредитите, прогнозира Руслан Стефанов

Европа е изправена пред опасността от повишаваща се инфлация. Това прогнозира в ефира на „Твоят ден” икономистът Руслан Стефанов. По думите му държави от периферията като България вероятно по-силно ще усетят негативния ефект от високите инфлационни нива.

„Покачването на инфлацията не само за България, но и за цяла Европа може да продължи дълго. Прогнозите са за 6,3 на 100, но е трудно да се прогнозира отсега дали няма да достигнем и до двуцифрени числа. Очакванията са през март или април ефектът от високите цени на горивата да е изчезнал, но последиците от това ще продължат. Ефект ще окаже и повишеното потребление у нас, което ще забърза инфлацията”, обясни експертът.

Парламентът прие на първо четене Бюджет 2022 г.

Стефанов добави, че сред основните фактори за тревожната статистикра са на първо място COVID кризата.

„Пандемията направи невъзможни някои доставки на стоки. Друг фактор са повишените цени на горивата, както и геополитическата и икономическа криза, в която светът се намира”, каза още Стефанов.

Според икономиста покачването на инфлация ще доведе след себе си и до повишение в лихвите на кредитите.

„ЕЦБ ще започне да вдига лихвите, като лихвите по кредитите безспорно ще се повишат. Американската централна банка вече съобщи за това”, добави той.

Във връзка с финансовата рамка на страната за 2022 година Руслан Стефанов коментира, че е важно да се случат обещаните инвестиции, но сериозен проблем е дефицитът.

„Това е най-прекият път към обедняването. Бюджетът е нормален, но липсва фокус върху реформите”, каза още експертът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.