Все още има детайли, които трябва да бъдат уточнени

Възстановиха въздушната линия София-Скопие. Първият самолет за северномакедонската столица излетя рано тази сутрин. За да започнат редовните полети обаче все още има детайли за уточняване.

25 април 1965 г. - от Летище София съветската машина „ИЛ-14” осъществява първия полет до Скопие. 51 минути отнема на екипажа, за да стигне до македонската столица. Оттогава полетите са подновявани още няколко пъти до 2009 г., когато превозвачът ги прекратява заради липса на интерес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Символично на борда се качиха транспортните министри Николай Събев и Благой Бочварски. Първи пасажери заедно с тях бяха и представители на туристическия бранш. Само за 30 минути самолетът кацна на летището в Скопие. С рестарта на авиолинията двете държави се надяват да се съживят туризма и икономическите връзки.

„Двете летища ще подкрепят с програма за стимулиране на нови полети тази линия София-Скопие и нейното продължаване. Така че да нямаме просто една линия, която ще съществува 6 месеца, а дълго време”, обясни транспортният министър Николай Събев.

„С построяване на мостове откриваме възможности за бъдещето на гражданите от двете страни. И заради това нашите и българските туроператори ще продължат работа за откриване и на още дестинации, заедно с тази линия”, уточни министърът на транспорта Благой Бочварски.

Първият полет София-Скопие ще се реализира на 11 февруари

С конкретни оферти са готови и от туристическия бранш. „Смятаме, че даже е закъсняло тази възможност. Северна Македония е чудесна нова възможност и за бизнес, и за удоволствие”, смята изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Едва тогава ще станат ясни и цените на самите билети. „Работата ни с летищата ще продължи в следващите няколко дни, за да получим реалната себестойност на полета. Тогава вече ще можем да кажем цена”, обясни собственикът на авиокомпанията Янко Иванов.

Системата за продажба ще се отвори до две седмици. Оттук нататък двете правителства ще насочат усилия за изграждане железопътната линия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.