Те проведоха телефонен разговор, който продължи повече от час

Президентите на Съединените щати и Русия проведоха телефонен разговор. Повече от час Джо Байдън и Владимир Путин обсъждаха струпването на руски войски по границата с Украйна.

Байдън е предупредил Путин, че Вашингтон е готов за дипломация, но ще отговори решително, ако Русия нахлуе в Украйна. Разговорът не е довел до някаква съществена промяна и не е ясно дали Русия ще предприеме военни действия, е казал висш американски представител. 

Байдън е добавил, че САЩ и техните съюзници ще наложат сериозни санкции на Русия в случай на нахлуване.

Юрий Ушаков: Байдън и Путин са се договорили да продължат контактите си

След телефонния разговор между президентите на САЩ и Русия помощникът на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков обяви, че Джо Байдън и Владимир Путин са се договорили да продължат контактите си. „Ще обсъждаме въпросите, които днес засегна Байдън, и разбира се, преди всичко, нашите безпокойства, изложени в двата проектодокумента (за гаранциите за сигурност)”, каза още той

Лавров обвини САЩ в пропагандна кампания за възможна руска агресия

По-рано днес, френският президент Еманюел Макрон също проведе телефонен разговор с Путин. От Елисейския дворец съобщиха, че руският президент не е казал нищо, което да показва, че се готви да нареди нахлуване в Украйна.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън пък разговаря с руския си колега Сергей Лавров, който отново категорично е заявил, че Москва не се подготвя за инвазия. Блинкън е подчертал, че дипломацията все още е вариант.

Байдън оповести дата за евентуално нахлуване на Русия в Украйна

„Продължаваме да наблюдаваме много притеснителни сигнали, включително нови части, които пристигат край границата с Украйна. Както казах вчера, в етапа сме, в който руската инвазия може да започне по всяко време, ако президентът Путин реши това. Това включва и следващите дни. Не знаем дали президентът Путин е взел това решение, но знаем, че е разгърнал капацитета, за да може да действа в много кратък период”, каза той.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.