Едно от тях е НАТО да откаже да приеме Украйна в Алианса

За деескалация на напрежението около Украйна е необходимо страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници, да изоставят ученията в Украйна и да изтеглят всички доставени оръжия от там, а също и да се откажат от приемането на Украйна в Алианса, обяви директорът на Втория департамент (страните от ОНД) в руското МВнР Алексей Полишчук.

„За да се деескалира напрежението, е необходимо преди всичко да се принуди Киев да спазва пакета от мерки. Необходимо е страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници и инструктори, да изоставят всякакви съвместни учения в Украйна и изтегляне на всички по-рано доставени оръжия от нейна територия. Накрая НАТО трябва да откаже да приеме Украйна в редиците си”, каза дипломатът, цитиран от руските медии.

Байдън към Путин: Готови сме за дипломация, но ще отговорим, ако нахлуете в Украйна

"От своя страна Киев трябва да се върне към неутрален, необвързан статут, който беше залегнал в Декларацията за държавния суверенитет на Украйна през 1990 г. Необходимостта от прилагане на тази декларация през 1991 г. е записано в Закона за обявяване на независимостта на Украйна, а действащата Конституция на страната от 1996 г. съдържа разпоредба, че при приемането й Върховната Рада се ръководи от посочения закон“, каза дипломатът. „Смятаме, че това напълно отговаря на интересите на самата Украйна и нейните граждани и ще спомогне за укрепване на регионалната и европейската сигурност и стабилност“, отбеляза Полишчук.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС