Репортерска проверка сравнява цените в България, Франция и Великобритания

Поскъпването на горивата вече е факт, а все повече фирми обявяват фалит заради растящите цени. Експеримент показва къде е най-евтино горивото - в България, Франция или Великобритания.

България

За да стигнем от Пловдив до София ще са ни необходими 30 литра гориво. Цената на дизела е 2,58 лева, като сметката показва, че трябва да платим 77 лева и 14 стотинки, за да зарадим автомобила си. Цените на бензиностанциите варират, като разликата е между 5 и 10 стотинки за литър.

Франция

За шест седмици Франция бележи рекорд по повишение цената на горивата. Бензинът е поскъпнал с 1% за последната седмица и е на цена от 1,72 евро за литър. На места може да достигне и до цена от 2 евро за литър.

Делчев: Повишаването на цените на горивата ще продължи

Великобритания

През последните 10 години във Великобритания горивата са се увеличили с 30%. Това обаче не притеснява токова гражданите, колкото галопиращите цени на тока и газа. Очаква се сметките на потребителоите да скочат с 54% от април. Средната работна заплата пък позволява да се купи 1482 литра гориво, което е много по-малко в сравнение с други европейски страни.

Според енергийния експерт Васил Начев малко вероятно е да достигнем три лева за литър гориво.

„Сериозно показване отчитат цените на горивата. За съжаление имаме големи колебания в глобалния пазар на петрол. Надявам се да не минем критичната точка от 100 долара за барел. Ако това се случи, би означавало, че цените у нас ще се покачат с между 7 и 10 стотинки”, обясни той.

По думите му засега предлагането на нефта не е достатъчно спрямо търсенето, поради тази причина цените вървят нагоре.

 

 

 

Повече вижте във видеата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.