Вижте какво още каза той пред Евгений Генчев

Точно преди два дни полетя първият самолет от София до Скопие. В същото време депутати от Северна Македония направиха провокация - появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев и поискаха приемането на специална декларация за революционера. В „Срещу течението” Евгений Генчев разговаря с Владо Бучковски, който беше уволнен от поста специален преговарящ с България.

Скопие освободи специалния си пратеник за България

„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин”, каза той в отговор на въпрос какво би се случило, ако България заяви, че настоява Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин като условие по пътя им за членство в ЕС.

„Идвал съм и преди пред паметника на Гоце Делчев заради почитта, която имам към него и заради начина, по който ние македонците израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската държава. Но от друга страна Гоце се бореше за свободата не само на Македония, но и на Одринско. Той е големият революционер, който според мен е тази фигура, която показва нашата обща история”, добави той.

Ето цялото интервю на Евгений Генчев с Владо Бучковски: 

- Дали Гоце Делчев би се срамувал днес, ако ни вижда по какви теми спорим?

- Би се срамувал и аз мисля, че се обръща в гроба, заради своите идеали, заради своите идеи. Днес той би бил един от най-големите космополити. В този момент, в който двете правителства демонстрират воля с нова методология да не се говори само за историята, а да се говори повече за бъдещето, смятам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този момент.

- „Действително жалко е, но що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест” е цитат от книгата на Пейо Яворов за Гоце Делчев. Звучи ли Ви пророческо?

- Според мен в тези писма, в които Гоце Делчев говори за българите и за македонците, той говори за проклятие, което си мисля, че не е валидно сега. Ние сме толкова близки, но сякаш даваме много възможности на тези, които не искат Македония и България да бъдат истински съюзници да бъдат по-шумни. И реално популистите, патриотите, които се бият в гърдите са тези, които в конкретните моменти, в които търсим решение го правят да не бъде лесно.

Бучковски: България ще вдигне блокадата на Северна Македония за ЕС

- Тази книга чете ли се в Северна Македония и това от нея, че „вси сме българи”?

- Чете се и там, където казва, че всички сме българи, но и там, където казва, че македонците, македонската земя и македонския род са това, за което той се бори, за което мечтае. Мечтае за свободна Македония, мечтае за държава в държавата, мечтае за политическа автономия, но мечтае и за федерация на балканските държави по нови принципи.

- Ако ние кажем, че или признавате, че Гоце Делчев е българин, или вие няма да станете европейци как бихте отговорили?

- Ако това бъде условието, Македония никога няма да бъде член на Европейския съюз. Мисля, че това не е пътят, който да ни води към целта.

- Но самият той казва, че е българин.

- Но ако извадим само един цитат. Това е факт. Говорейки къде е роден, роден е в Кукуш, днешен Килкис в Гърция. Загинал e в село Баница, което също е в днешна Гърция.

- Да не би заради това, че разговорът за историята е много труден, председателят на вашата комисия от македонска страна да поиска той да бъде замразен и да забравим за нея за едно известно време?

- Това не е добре. Проблемите с изпълнението на договора започнаха когато нашата част от комисията поиска през 2019 г., заради изборите, които бяха предсрочни, бяха извънредни при нас, комисията да не работи. И тези 6, които после станаха 9 месеца, в които комисията не работеше, създадоха проблем. Така че аз мисля, че комисията трябва да продължи да работи.

- Защо се прави това? Защо има такова предложение? Според нашия проф. Кирил Топалов има политически натиск, за да се предложи нещо подобно.

- Не, нашата комисия няма амбицията да се вслушва при всички случаи в желанието на политиците.

- Ако се закрие, това би означавало неспазване на договора.

- Аз също мисля, че това би била грешна стъпка и комисията ще продължи да работи.

- Според част от нашите политици и анализатори вие не спазвате Договора за добросъседство. Как им отговаряте?

- Една от точките, които българската страна и българското правителство посочват е пасивността на общата Комисия за историческите въпроси през тези 9 месеца. От гледна точка на сегашното състояние, македонската страна постоянно твърди, че България не спазва договора, защото вместо да ни помага по пътя към Европейския съюз, с блокадата отлага и прави стратегическа грешка.

- Заради ветото?

- Да, заради ветото.

- Но 80% от българското население казват, че искат ветото да остане.

- Аз ги гледам в комбинация с тези 70%, които казват, че искат Македония да бъде част от Европейския съюз като се намери някакво решение. И аз мисля, че в тази комбинация новите правителства трябва обезателно да търсят формулата. Компромисът трябва да бъде приет от обществото в България, но и от това в Македония.

Османи пред NOVA: Отношенията между България и РС Македония са на най-ниското ниво

- Договорите трябва да се спазват, нали така? Иначе няма да има доверие.

- Аз съм юрист и твърдя, че договорите трябва да се спазват и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на договора. Декларациите и резолюциите в парламента според мен направиха голяма беля и затова трябва да се върнем към договора. Договорът е много добър.

- Една част от  него гласи: „Нито една от договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата договаряща се страна действия”. Защо вашият президент се срещна с ОМО „Илинден”?

- Той се срещна с представители на много сдружения, защото те потърсиха среща с него. Те се определят като македонци. Македония, според своята конституция и според договора, не трябва да се меси във вътрешните работи на България. И мисля, че президентът Пендаровски добре знае това. И той е юрист, и той е професор.

- Това не беше ли провокация срещу нас?

- Не беше провокация, защото ако не се беше срещнал с тези хора, граждани на република България, които се определят като македонци, а от друга страна македонските българи имат срещи с вашия президент...той просто трябва да търси баланс.

- Видях страница на ОМО „Илинден” във Facebook. Тези хора смятат, че всъщност Пиринска Македония е окупирана от България, трябва да бъде освободена и присъединена към Северна Македония. Как да разбираме това, че вашият президент се среща с тях?

- Желанието на президента и на нашето правителство не е да подтикват към разделение. Нашето желание е възможно по-скоро да станем членове на Европейския съюз и да се обединим.

 - В договора пише, че ние заедно трябва да честваме исторически моменти и личности. Защо вашият премиер беше в Брюксел на 4 февруари?

- Това не беше преднамерено. Той е начело на правителството от 3 седмици и посещението в Брюксел беше договорено преди това. Честването досега беше на личностите, които не са спорни и които бяха договорени от общата комисия. Това са светите братя Кирил и Методий, Наум и Климент. Тях ги честваме заедно. За Гоце Делчев се спори целогодишно.

- Разбирам, че Брюксел е важен, но ветото зависи от нас. Пречеше ли да се срещнат и да демонстрират по някакъв начин близостта между двата народа пред паметника на Гоце Делчев?

- Има шанс това да бъде направено на 4 май.

- Вие сте диалогичен човек. Допускам, че това беше причината да бъдете назначен за специален преговарящ с България, в момента, в който страната ни наложи ветото. Но сега ви махнаха и то ден, след като на Консултативния съвет в България това вето беше потвърдено. Какво ви обясниха? Защо Ви уволняват?

- Според новата методология, която беше договорена, петте работни групи нямат нужда от посредник, така че на мен ми изглежда логично да се даде шанс на новия подход. Двамата премиери, правителствата на Македония и България имат обща среща след много години. Всяка седмица виждаме, че работните групи работят, да им дадем шанс.

- Проблемът с Вашата личност ли е? Пречите ли по някакъв начин?

- Не бих казал. Моите възгледи са за общото честване на личности и събития от общата история и аз не мога да променя своя наратив. Ние македонците нямаме по-близки от вас българите. Другите казват, че сърбите са ни по-близки. Ние македонците сме кротък народ и искаме да стигнем до решения с разбиране. С разбиране и с вяра, че можем да се разберем.

- Според един наш политолог Димитър Бечев причината за Вашето уволнение е, че в Скопие се връщат лобита от стари времена около Бранко Цървенковски, които искат да рушат мостове. Дали е така?

- Мисля че е ясно, че и в Македония, и в България има сили, които не се радват на това, че сега новите премиери се опитват с нова методология да начертаят пътя към връщането на доверието.

 - Ще промените ли Конституцията си заради нас?

- Аз мисля, че със сигурност Конституцията ще се промени. Но въпросът е кога. Ако някой казва сега, трябва да знае, че са нужни две трети в парламента. Опозицията в този момент е против, но си мисля, че и опозицията не би била против. Не би била против мнозинството от гражданите в Македония ако другата страна направи една крачка към нас. На македонците много им пречи това, че България не признава македонския език. Ако говорим за правата, за тях ще се разберем по-лесно отколкото за историята.

- А възможно ли е да се поиска реципрочност и ваши колеги политици да поискат да има македонско малцинство в българската Конституция?

- Ние сме наясно, че концепцията на българската конституция е различна.

- Трудно ли е да си българин в РСМ? Подложени ли са там българите на репресия?

- Според официалните данни, миналата година е подаден само един сигнал за дискриминация. За това трябва да се говори. Може и да се страхуват. Затова с голямо внимание говоря за това в изявите си в македонските и българските медии. Казвам, че това е нещо легитимно и за него трябва да се говори без задръжки. Тези хора трябва да имат пълна подкрепа и защита за техните искания.

- Коя е най-ценната и свята историческа македонска личност за Вас?

- Гоце Делчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК