В сила е забрана за демонстрации с моторни превозни средства в белгийската столица

Полицията на регион Брюксел е на крак заради очакваното навлизане на т.нар. "Европейски конвой на свободата" в белгийската столица, което се очаква в ранния следобед. Протестът срещу ограничителните мерки заради COVID-19 не е разрешен с мотива, че няма официално искане за провеждането му, съобщава кореспонденът на БНР от белгийската столица Ангелина Пискова.

Участниците в конвоя се събраха в неделя вечер във френския град Лил, който е на около 120 км от Брюксел и заявиха, че в понеделник ще потеглят към белгийската столица. Те прибавиха към исканията си намаляване на данъците и повишаване на заплатите.

От федералната полиция отказват да съобщят точния брой на силите на реда, които ще охраняват входовете към града и само посочват, че броят им е достатъчен. От полунощ е в сила забрана за протест с моторни превозни средства, която ще бъде удължена най-рано до вторник сутринта. Неподчинението на полицията може да донесе затвор от 6 месеца до 10 години при утежняващи вината обстоятелства.

Обстановката вчера в белгийската столица беше спокойна, нямаше видимо присъствие на по-големи групи от силите на реда, забелязани бяха само заграждения около парка „Сенкантенер“, който се намира близо до европейските институции. В събота конвоят успя да влезе в Париж въпреки забраната на властите. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 97 души бяха арестувани, а глоби бяха наложени на над 500.

При протестите в сърцето на френската столица полицията в Париж задържа над 80 протестиращи срещу COVID мерките. 

Важно е да се уточни, че това не е просто протест на недоволните срещу здравните ограничения, а в него участват и организаторите на "жълтите жилетки". 
Участниците в "Конвоя на свободата" продължават да не формулират ясно своите искания, като настояват "свободата да им бъде върната". Така или иначе във Франция се заговори за отпадане на COVID ограниченията. 
 
Междувременно след като границата между Канада и САЩ беше блокирана, мостът "Амбасадор" от неделя беше отворен за движение. 

"Блокадата там започна на 7 февруари, а вчера канадската полиция започна да разчиства камионите. Дневно през моста минават стоки за над 300 милиона долара", обясни Христофор Караджов, жител на Канада. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР