Вече има възможност прокуратурата да се задейства, заяви премиерът

В доклада на испанските власти има снимка на бившия премиер Бойко Борисов, съобщи пред журналисти в отговор на въпрос за "Барселонагейт" министър-председателят Кирил Петков. Той поясни, че не е видял снимката лично, но му е казано, че в доклада на испанските власти има снимка на Борисов. Той съобщи, че испанският доклад е вече наличен при нас и прокуратурата трябва да започне да работи по него. Трябва да стане ясно как са изпрани тези пари и трябва да се стигне до виновника, посочи Петков, цитиран от БТА, и допълни, че дефицитът у нас е, че няма хора с присъди.

„Испанските власти ни казват, че има голям риск от пране на пари и парите – тези 5 милиона, най-вероятно са свързани с високопоставени български политици”. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. Премиерът каза, че е видял доклада, който испанските власти са изпратили до българското МВР.

„БАРСЕЛОНАГЕЙТ”: Доклад от испанските власти е получен в МВР (ОБЗОР)

„Вече не говорим за медии, а за испанските власти. Вече има възможност прокуратурата да се задейства”, коментира Петков.

„Не съм видял тази страница, но ми казаха, че част от доклада включва и снимка на г-н Борисов”, каза още премиерът.

Той коментира и санкциите по Магнитски. „Г-н Пеевски излиза и казва, че американските власти са се объркали. Сега съм сигурен, че и ГЕРБ ще излязат и ще кажат, че испанските власти са се объркали”, добави Петков. Той коментира, че оттук нататък българската прокуратура трябвало да си свърши работата.

Борисов: Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам (ВИДЕО)

„Всички, като българи, трябва да кажем, че не сме доволни от работата на Прокуратурата. Очакваме промяна. И Всички очакваме оставката на г-н Гешев”, категоричен беше Петков.

Той смята, че проблемът у нас е, че няма осъдителни присъди.

Борбата срещу корупцията била по няколко линии, уточни премиерът. „Първо, МВР и ДАНС са свободни да работят. Второ, когато прокуратурата не работи, да обявяваме публично фактите. Третата част – да се вкарат в парламента новите законопроекти за създаване на КПКОНПИ, да се създаде нов Инспекторат към ВСС”, смята Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.