Това заяви лидерът на ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията

Пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани. Така бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира доклада на испанските власти по "Барселонагейт" на извънреден брифинг в централата на партията.

„Нито съм имал къща или други имоти в Барселона, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя. Там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. Внушенията, които се правят, дори ми дават възможност да наема адвокат, за да се защитавам.”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов: От 15 години не съм ходил в Барселона, нямам имоти там

"За радост преди малко Кирил Петков коментира въпросния доклад - не е ясен начинът, по който определени медии го получават. Петков каза, че единственото общо с моето име в доклада е, че ме има на снимка. Аз съм се снимал много пъти в Испания", допълни Борисов. И даде примери: "От парада в Аликанте с 50 хиляди полицаи, където ми връчиха медал. Срещал съм се с Мариано Рахой, после с Педро Санчес."

„БАРСЕЛОНАГЕЙТ”: Доклад от испанските власти е получен в МВР (ОБЗОР)

„Ако има такъв доклад, да го пращат. Ако не - да се извиняват. Едно от двете. Само да напомня - стотици подслушвания, оказа се, че няма. Чудовищните обвинения, че сме подслушвали хора - оказват се лъжа. Трябваше да се извади нещо ново, но то се оказа претопленото старо", допълни бившият министър-председател.

"Действително тези дни говорих повече, и то нелицеприятни неща за управлението на правителството. Засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източени милиони. Скриха фирмите, зад които стоят съветници и зам.-министри. Ако беше прозрачно и ясно, нямаше да закрият заседанието. Щеше да е прозрачно, медиите щяха да присъстват, всичко щеше да е чисто. Едно време са казвали: Като няма хляб, дайте им зрелища. И отново притоплят някакъв скандал, в който искат да ме забъркат. Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там, където съм се родил, там където влачеха ковчези, и сега живея там.", каза още Борисов. "После ядох хора, оказа се, че са живи и здрави. Всичко това заминава, и трябва да се извади нещо ново. Ама то това ново е притоплено старо", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Кои са испанските власти, тепърва ще видим. Има международни конвенции, има начин, по който се изпращат такива документи. Има разследващи европейски органи, аз вярвам в тях. Единствената опозиция съм аз, от която се притесняват. И за да ни разконцентрират и извадят от равновесие, работят по този начин с този доклад, затова го пуснаха. В доклада на испанските власти пише „по слухове и медийни публикации“, затова има моя снимка вътре", смята още Борисов.

По отношение на актуалната обстановка в страната лидерът на ГЕРБ посочи кои според него са някои от минусите в управлението на настоящото правителство. „Засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източвани милиони. Скриха фирмите, зад които стоят съветници и зам.- министри. Чудовищни са сметките за ток, дори с компенсациите хората не издържат, а за газа въобще няма компенсации. Не можем да кажем колко процента е точно инфлацията – всички я виждат в магазините. Умират средно по 100 души на ден, първи в света сме по смъртност месеци наред и това било справяне с COVID кризата. Месеци нямаме план за възстановяване, а и още го няма. Няма бюджет в средата на февруари. Още преди да са го гласували говорят за актуализацията му“, заяви Бойко Борисов.

"Държах все пак да кажа, че Петков беше коректен и ако имат такъв доклад, нека да проверяват, каквото искат да правят, да доказват. Странен е начинът, по който го правят за поред път“, добави Борисов. "В другата стая има поне 15 депутати, които обсъждат бюджета и предложенията, които искаме да отправим. При тази ситуация единственото, което можем да направим, е да намалим данъка на 9% за храните, за да усетят хората разликата. За това работим, а през това време, за да ни разконцентират, те правят такива неща. Това обаче няма да им помогне нито с бюджета, нито с плана", каза още лидерът на ГЕРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.