Питането до конституционните съдии беше от бившия правосъден министър

Държавен вестник обнародва днес решението на Конституционния съд, което дава право на правосъдния министър да поиска отстраняване на главния прокурор. Това решение беше взето в края на по-миналата седмица, а питането до конституционните съдии беше от бившия правосъден министър Янаки Стоилов.

„Барселонагейт”: Рашков е изпратил доклада по случая на Гешев

Според решението министърът на правосъдието може да предложи на Висшия съдебен съвет да разгледа отстраняване на главния прокурор, ако той е извършил тежки нарушения. Министър Надежда Йорданова още преди дни обяви, че ще внесе такова искане срещу Иван Гешев, щом решението на Конституционния съд влезе в сила.

Висшият съдебен съвет най-вероятно ще забави процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, твърдят юристи.

“И при предходното искане на проф. Стоилов те използваха този процедурен трик да отхвърлят искането като недопустимо, цялата процедура да се забави с времето и да се налага КС да се произнася по един ясен въпрос”, заяви адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов. 

„Барселонагейт”: Рашков е изпратил доклада по случая на Гешев

“Такъв род дейност не виждам как би бил извършен за месец-месец и половина. По принцип някои ДП, ако се възприеме тази аналогия, може да се развият и до година. Това е първият случай, в който се развива такова производства”, каза юрист Людмил Рангелов. 

Забавяне може да има заради това, че при подобна процедура няма разписани правила как да протече.

“По никакъв начин ВСС не е длъжен да удовлетворява обществени очаквания, той трябва да се произнесе по фактите такива, каквито са”, каза още Рангелов.  

Според бившия прокурор Андрей Янкулов този състав на ВСС няма да отстрани Гешев. 

“Главният прокурор има изключително силна позиция в Прокурорската колегия, защото прокуратурата е йерархична структура. Там по принцип се слуша началникът”, обясни Янкулов.

Зарков: Този състав на ВСС трябва да спре да функционира възможно най-скоро

Гласовете в Прокурорската колегия са 9, а за да има отстраняване са необходими 17 гласа. Според неофициална информация, ако министър Надежда Йорданова сезира ВСС, членовете на съвета ще изчакат решението на Върховния административен съд по жалбата на Янаки Стоилов. Така на практика в съдебната институция ще има две искания за отстраняване на Гешев.

“Най-вероятно първото искане, което то беше отхвърлено от ВСС, материалите, които то съдържа, вероятно са сходни с тези, които сега би представил министърът на правосъдието”, каза още юристът Людмил Рангелов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.