Руският външен министър разкритикува и ЕС за намеса в съседни на Русия страни

НАТО заема арогантна и провокативна позиция с политиката си на отворени врати, която подтиква неутрални държави да се присъединяват към алианса. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на съвместната пресконференция с италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

„Това е арогантна позиция и в същото време е провокативна, защото е предназначена да насърчи неутралните държави да почукат на същата тази отворена врата“, каза той.

Според Лавров, алиансът по-рано е отхвърлил опитите на Русия за подписване на споразумение относно принципа на неделимост на сигурността, отказвайки след дълги опити от страна на Москва да води каквито и да било преговори по този въпрос.

Лавров: Русия ще предприеме ответни мерки, ако Великобритания наложи нови санкции

„От НАТО заявиха, че това е изключено, тъй като юридически гаранции за сигурността могат да бъдат да бъдат предоставяни единствено в рамките на НАТО и на никого другиго“, допълни той.

Според него, НАТО прави точно това, в което обвинява Русия, увеличавайки силите близо до руските граници.

Лавров упрекна и Европейския съюз, който „смята, че е възможно да създава сфери на влияние и да се намесва с антируски стремежи в работите на съседните на Русия държави“.

"Западът се опитва да преобърне установения ред за изпълнение на Минските споразумения в полза на Украйна", подчерта още външният министър.

Лавров коментира още, че преговорите между Русия и Запада по въпросите на сигурността ще продължат по всички аспекти, предложени от Москва,. Според него проблемите със сигурността в Европа не могат да бъдат разрешени, без да има напредък по ключовите опасения на Русия.
"Западните партньори едва ли някога ще се покаят за клеветите и информационния тероризъм в ситуацията около Украйна, но те трябва да бъдат извадени на бял свят", заяви руският външен министър.

Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна, Западът чака факти (ОБЗОР)

Русия се надява, че разпалването на истерия от страна на Запада около Украйна няма да се превърне в извинение, за да се измъкне от преговорите по гаранциите за сигурност.

"Съединените щати, Германия и Франция все още не оказват сериозно влияние върху политиката на Украйна, но скоро може да разберат, че линията на поведение на Украйна води до задънена", подчерта руският външен министър.

В отговор на въпроса дали ескалацията около Украйна ще приключи на 20 февруари след края на руско-беларуските учения, Лавров заяви, че това не зависи от Русия, тъй като не Москва ескалира напрежението. Той подчерта, че Русия ще реши сама как и с какви средства ще си гарантира сигурността. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС