Украинският президент ще присъства днес на конференцията по сигурността в Мюнхен

Лидерите на подкрепяните от Русия сепаратистки райони в Източна Украйна обявиха днес обща военна мобилизация, след като вчера наредиха жените и децата да бъдат евакуирани в Южна Русия заради заплахата от конфликт, предаде Ройтерс.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин съобщи във видеоизявление, че е подписал указ за мобилизация и призова мъжете "способни да държат оръжие в ръцете си" да се явят във военните комисариати. Малко след това сходен указ беше подписан и от лидера на самообявилата се Луганската народна република (ДНР) Леонид Пасечник.

Българин в Украйна: За нас заплахата от война е ежедневие от години

Вчера сепаратистките власти обявиха планове за евакуация на около 700 000 души поради опасения от предстояща атака на украинските сили - обвинениs, които Киев категорично отрече. До тази сутрин от Донецк са били евакуирани към 7000 души, съобщи местното министерство на извънредните ситуации.

Украинските военни обявиха, че тази сутрин са регистрирали 12 нарушения от страна на сепаратистите на договореното примирие, след като през предишното денонощие са били извършени 66 такива нарушения.

Байдън: Убеден съм, че Путин е взел решение да нападне Украйна (ВИДЕО)

Сепаратистките власти, от своя страна, заявиха, че украинските сили са обстрелвали днес с артилерия няколко села в техните райони. Двете страни в конфронтацията постоянно си отправят взаимни обвинения в нарушаване на примирието.

Стана ясно и, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства днес на конференцията по сигурността в Мюнхен, а по-късно през деня ще се върне в Украйна, съобщи в изявление канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

Посещението му беше под въпрос поради безпокойство сред западните страни, че Русия може да предприеме военно настъпление срещу Украйна и е възможно да направи това, докато президентът й е извън страната. Русия отрича да планира нападение срещу съседката си.

Първите автобуси с евакуирани от Донецк наближават руската Ростовска област (ВИДЕО)

В Мюнхен Зеленски ще има срещи с британския премиер Борис Джонсън, с германския канцлер Олаф Шолц и с вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, посочи канцеларията на държавния глава, цитирана от ТАСС.

Украинският президент ще се срещне също "с представители на международни финансови институции и други партньори и приятели на Украйна", се казва в изявлението на службата му. При срещите си Зеленски очаква да бъдат постигнати "конкретни договорености за предоставяне [на Киев] на допълнителна военна и финансова подкрепа за подсилване на стабилността на Украйна", допълва канцеларията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА