Това каза говорителят на Специализираната прокуратура в "Карай направо"

"Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването, но не като обвиняем, а като свидетел. Това заяви в "Карай направо" с Методи Владимиров Христо Кръстев, който е говорител на Специализираната прокуратура у нас.

В разгара на войната между управляващата коалиция и спецправосъдието, два казуса отново разбуниха духовете по най-високите етажи на властта. "Барселонагейт" рязко се завърна на дневен ред, а с един списък, премиерът Кирил Петков хвърли ръкавица към прокуратурата.

Йорданова: Най-накрая България има управление, решено да се справи с корупцията на високите етажи

На въпроса как можем да определим "Барселонагейт" – като реално разследване или "медийна димка", както се изказаха редица политици, Кръстев отговори, че това е реално разследване, образувано от Специализираната прокуратура през 2020 г.

„Разпитани са всички свидетели, които са установени по делото, имаме две европейски заповеди за разследване – и двете изпратени до Кралство Испания”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата. Той потвърди и за трета такава заповед, която е изпратена до Кипър. С нея се изисква разкриване на банкова тайна и информация от търговските регистри на държавата. По думите на Христо Кръстев има данни за пране на пари от дружества, регистрирани на територията както на България, така и на Испания и Кипър. Той потвърди, че бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването, но не като обвиняем, а като свидетел.

Пламен Димитров: И управляващи, и опозиция подхлъзнаха пенсионната система в грешна посока

„Името му е замесено в медийни публикации и по тази причина ние сме го извикали да даде показания”, допълни Кръстев като уточни, че други политици не са разпитвани към този момент.

„Ние получихме информация както от МВР, така и от ДАНС за т.нар. доклад. По него обаче няма никакви белези на официален документ – информация за институцията, която го е издала, длъжностно лице, което го е съставило, дата, към която са установени данните в него. Няма подпис и печат”, каза говорителят на СП. По думите му този доклад не може да бъде използван от Специализирана прокуратура като доказателство по производството, но увери, че ще изискат още информация за него от испанските власти.

По отношение на списъка „Петков” с 20 корумпирани лица в България, Кръстев заяви, че Върховна касационна прокуратура е ангажирана с проверка на данните.

Кунчев: След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира

„Според нас законопроектът, който предвижда реформа в специализираното правосъдие, не е направен добре. Ако той бъде приет, ще се върнем към старото състояние на органа за борба с организираната престъпност по високите етажи на властта”, коментира предвидената съдебна реформа у нас говорителят на СП.

По думите му ако бъдат закрити специализираните структури на съдебната власт ще се стигне до забавяне на наказателното производство. Пример за такива дела са тези, повдигнати срещу кметове, министри, областни управители.

Целия разговор гледайте във видеото.

България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.