Министърът на правосъдието в специално интервю за NOVA

„Най-накрая България има управление, което е решено да се справи с корупцията по високите етажи на властта и да промени системата така, че главният прокурор да не е безотчетен и да престане над него да е само Бог. Трябва да има реален механизъм за ефективен контрол върху обвинител номер 1. Всяка промяна на модела е трудна, но ние сме решени да я направим”. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в ефира на предаването „Карай направо”.

По думите й има проблем и с личността на главния прокурор. „Това е така не поради някакви субективни преценки, а защото настоящият обвинител номер 1 не отговаря на изискванията на Конституцията и със своята дейност създава достатъчно основания за прекратяване на неговия мандат”, посочи още тя.

КС реши: Правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор

Йорданова коментира и ситуацията с подарения й от Иван Гешев букет при встъпването й в длъжност. „Това беше странна ситуация. Бях изненадана да бъда прекъсната по средата на разговор с журналисти. На никого в подобна ситуация не би му било особено приятно да бъде прекъснат. Букетът беше върнат в Министерството на правосъдието и беше във фоайето с останалите букети”, каза тя.

По думите й в Конституцията ясно е записано, че главният прокурор и всеки един магистрат на такава висока позиция трябва освен професионалния опит и образованието да притежава високи морални качества и да не накърнява достойнството на съдебната власт.

„Във времето обществото ни стана свидетел на достатъчно доказателства, че главният прокурор нарушава своите задължения, с действията си уронва престижа на съдебната власт и затова трябва да бъдат предприети съответните действия”, заяви правосъдният министър.

В тази връзка тя припомни случая с делото КТБ. „Пеевски фигурира ли в него? Беше ли разпитван? Какво се случи с разпространените записи на бившия премиер Борисов с меко казано странно съдържание? Ръководената от главния прокурор прокуратура уж направи проверка и изтъкна всякакви аргументи, само и само да се оправдае защо не нареди проверка на автентичността на тези записи. Такава проверка нямаме. Прокуратурата отказа да го направи”, изтъкна Йорданова.

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на главния прокурор

На въпрос от кого е зависим настоящия главен прокурор, тя отговори: „Не съм от хората, които ще се подадат на конспиративни теории и ще спекулират. Това, което имаме като задача, е да се създаде реален механизъм и да се преустановяват подобни ситуации”.

Относно решението на Конституционния съд за това, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор, тя коментира: „Тогава, когато моето предложение достигне до ВСС, очаквам членовете му да разгледат по същество всяко едно от посочените твърдения от представените случаи, да чуя задълбочен дебат и да чуя мотивите на всеки един член. Разчитам, че всеки един от тях, бидейки професионалист, осъзнава, че ситуацията у нас е променена и ако те са имали някакви притеснения или страхове, тези мотиви би трябвало да спрат да ги движат напред”.

„Аз ще започна процедурата за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор още с внасяне на съответното предложение. Дали те ще го уважат предстои да видим. Аз, бидейки юрист не подхождам към нито едно действие или процедура с усещането за неуспех или предизвестен неудачен край”, добави Надежда Йорданова.

Запитана дали има следващ полезен ход ако и този път не се получи, тя отговори: „Има още няколко стъпки, които могат да бъдат извървени и затова управляващото мнозинство има своите гласове, а именно - механизмът за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор тогава,  когато са извършени нарушения от него”.

И добави: „Това е една от мерките, които предвиждаме в Плана за възстановяване и устойчивост – чрез изменения в Закона за съдебната власт да бъде създаден механизъм, който ще позволи ефективно разследване при данни за нарушение от страна на главния прокурор. Нека не забравяме и случая с предишното предложението но проф. Стоилов, където също има сериозни данни. Очакваме да приключи делото във ВАС и по тази група казуси ВСС ще трябва да се занимае – дали ще бъде този състав или следващ – времето ще покаже”.

КПКОНПИ изпрати втора покана за разпит на Надежда Йорданова

„Призовах главния прокурор да освободи общественото пространство, за можем да продължим конструктивно диалога и да се съсредоточим върху системните проблеми. Времето за искане на оставки приключи с решението на КС. В периода, в който аз говорех за оставка, имахме висящо дело в КС по тълкувателното искане. Ясната конституционна уредба беше потвърдена от КС, така че аз съм длъжна да продължа по Конституция и да приложа правомощията си”, заяви още правосъдният министър.

Тя коментира и мнението на Иван Костов, който призова ВСС колективно да подаде остава след това решение. „Анализът му за пореден път е изключително точен и формулира сърцевината на проблема. Решението на пленума на ВСС беше смущаващо. Не мога да кажа нищо различно. Като се види самото конституционно дело изкристалириза много ясно проблемът. Единствено мнозинството от пленума на ВСС и прокуратурата бяха на различно мнение за това какво казва конституционната разпоредба. Въпрос на тяхно професионално достойнство е как ще реагират. Това ще проличи и въз основа на дебата по внесеното от мен предложение. То ще бъде внесено в първия възможен момент. Няма да си играя с календара, тъй като става въпрос за изключително сериозна процедура и тя трябва да бъде спазена максимално точно с оглед на закона. Готова съм”, каза Йорданова.

Министърът на правосъдието коментира и думите на Гешев, който твърди, че атаката срещу него е не на юридическа основа, а е политически мотивирана.  

„В назоваването на конкретни нарушения и действия, които оронват престижа на съдебната власт, няма нищо политическо. Винаги, когато има констатирани такива нарушения и ситуации министърът на правосъдието е длъжен да реагира по Конституция и в това няма нищо политическо. Това е правова държава”, категорична бе тя.

НОВ СБЛЪСЪК: КС разреши на правосъдния министър да иска оставката на главния прокурор (ОБЗОР)

Запитана дали ще се налага промяна на Конституциата и по други теми, различни от казуса с главен прокурор, Йорданова заяви: „В предложенията на „Демократична България” има много други елементи, които са извън фигурата на главния прокурор. Това е структурата на ВСС, съотношението в неговия състав и разширения достъп до конституционно правосъдие. Считаме, че гражданите трябва да имат по-пряк и бърз достъп до КС, като тук говорим за индивидуалната конституционна жалба”.

„В словото си при встъпването си в длъжност президентът посочи, че в неговите предложения има и други въпроси, които надхвърлят главата за съдебната власт, така че с нетърпение очакваме да ги видим, за да бъдат обсъдени и те”, добави тя.

На въпрос дали е запозната със сигналите, които Кирил Петков внесе в прокуратурата, правосъдният министър отговори: „Не съм виждала въпросната папка. Това, което всички ние чухме от изявлението на премиера, е, че става въпрос за медийни публикации. Да припомним, че те са законен повод за самосезиране на прокуратурата. В това няма нищо нередно или необичайно. С това действие той постави един изключително важен въпрос – какъв е критерият, по който прокуратурата преценява дали да се самосезира”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.