"Гардиън", "Телеграф", "Файненшъл таймс", "Индипендънт" и "Вашингтон поуст" с коментар на събитията

Водеща новина за западния печат е решението на Кремъл да признае независимостта на двете отцепили се от Украйна области - Донецка и Луганска - и за обявеното от Русия намерение да прати военнослужещи, които тя дефинира като миротворци, в Източна Украйна.

Руският печат за кризата в Украйна

Британският "Гардиън" извежда в заглавие, че президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на руската армия да навлезе в Източна Украйна с "мироопазваща" задача. Но украинците и техните западни съюзници ще възприемат това като окупация, посочва вестникът. Инвазията е залегнала в текста на два договора, подписани тази нощ от Путин и лидерите на двете сепаратистки "републики". Трета точка от тези документи предвижда "изпълняването на мироопазващи функции от страна на въоръжените сили на Руската федерация".

Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

И тази нощ украински представители съобщиха, че руски войски вече са навлезли в контролираната от сепаратистите територия, а жители на град Макийвка, на 15 км. от Донецк, са видели в движение руска бронирана колона. Друг източник на "Гардиън" казал, че голяма колона от бронирана и друга техника се е точела в продължение на час и половина в посока северния град Ясинувата в Донецкия регион.

Лондонският "Телеграф" разсъждава върху значението на знака "Z", изписан с бяла боя върху танкове и друга бронирана техника, навлизащи на украинска територия. Според анализатори целта е те да бъдат разпознавани, за да се избягва т.нар. приятелски огън при инвазията. Други твърдят, че този знак носят само превозните средства от части със специално предназначеше, а трети казват, че това е проява на черен хумор и означава "Зоро" по името на маскирания защитник на онеправданите.

Двама убити и 12 ранени украински войници при обстрел от сепаратистите в ЛНР и ДНР

Вестникът цитира мнение на източници от британските служби за сигурност, които казват, че Русия може да използва крилати ракети към украинската столица Киев. Другата възможност, според тях, е да бъде нападнат североизточният град Харков.

"Телеграф" припомня думите на британския премиер Борис Джонсън пред Би Би Си, че Русия планира "най-голямата война в Европа след 1945 г."

Вестник "Файненшъл таймс" пък споменава за твърдения на Москва, че са били убити петима украински войници, които били проникнали на руска територия.

"Индипендънт" изтъква, че Путин е изрисувал вчера в своето обръщение картина, вещаеща бъдещи нещастия за Украйна.

„Ройтерс”: В Донецк бяха забелязани танкови колони

"Вашингтон поуст" се пита защо Донбас е важен за Путин и какво искат хората в този източен украински регион. Вестникът припомня статията на Путин от юли миналата година, поместена на уебсайта на Кремъл, в която той заявява, че руснаците и украинците са един народ и че "суверенитетът на Украйна е възможен само в партньорство с Русия". А вчера руският лидер констатира в речта си, че "Украйна никога не е имала истинска държавност". Последното официално преброяване на населението през 2001 г.  установява, че половината от населението на Крим и Донецк определят руския език като свой майчин. Изобщо погледнато, в Източна Украйна се говори предимно руски, а на запад преобладава украинският език. Но това може да бъде прекалено опростяване на проблема - на изток по селата се говори украински или смесица от двата езика, наричана суржик. Самият Путин нееднократно е излагал идеята за специфичната идентичност на Донбас като основание да бъде защитено рускоезичното население от нетолерантните, според руския ръководител, украинци. И сепаратистите натрупаха капитал от тази своя идентичност, за да привлекат подкрепа за бунта си срещу правителството в Киев, посочва "Вашингтон пост".

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА