Руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ, заяви президентът

Президентът на Русия Владимир Путин призна за независими Донецката и Луганската народна република. Той призова Държавната дума да подкрепи решението му незабавно. Кадри от подписването бяха излъчени от държавната телевизия по време на обръщението към нацията на Путин.

В извънредно обръщение към нацията, продължило почти час, президентът Владимир Путин изложи виждането си за историята и защо от негова гледна точка Украйна не е държава. Той нарече Източна Украйна „древна руска земя” и заяви, че модерна Украйна е създадена от комунистическа Русия, а Съветска Украйна - от Ленин. Руския президент обвини Киев, че е американска колония с марионетен режим, която обаче планира да създаде свои ядрени оръжия. Той обвини САЩ и НАТО, че са превърнали Украйна в сцена на бойни действия и настоя, че 4 милиона души в Източна Украйна са станали жертва на геноцид.

Путин: Ситуацията в Донбас придоби критичен характер

"Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания", каза Путин, цитиран от БГНЕС.

"Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войски покрай границите ни, и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г. Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска - не сме променили това искане. В момента всеки се опитва да ни шантажира", заяви още Путин.

Путин съобщи на Шолц и Макрон, че ще признае независимостта на ДНР и ЛНР

"Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи. Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца. Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това? Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен", каза руският президент.

 

Видео: Руптли

„Смятам, че е необходимо да взема дълго отлагано решение и незабавно да призная независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република. Призоваваме онези, които са завзели и държат властта в Киев незабавно да прекратят бойните действия. В противен случай, цялата отговорност за възможното продължение на кръвопролитията ще тежи само на съвестта на режима, управляващ територията на Украйна”, заяви Владимир Путин. И поиска от руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да предложи помощ на ДНР и ЛНР.

Веднага след новината, че Москва признава Донецката и Луганската народна република, редица държави настояха за незабавни действия срещу Русия. Председателят на Еврокомисията обяви, че Съюзът ще реагира с налагането на тежки санкции, тъй като това е сериозно нарушение на международното право. Белият дом съобщи, че всеки момент президентът Байдън ще подпише изпълнителна заповед, която забранява нови инвестиции, търговия и финансиране на лица от така наречените Донецка и Луганска народна република. Генералният секретар на НАТО също заклейми действията на Русия и я обвини, че търси повод да нахлуе в Украйна.

Рязка ескалация на напрежението около Украйна (ОБЗОР)

Ситуацията с Доценк и Луганск беше обсъдена днес на спешно заседание на Съвета за сигурност на Русия, което президентът Путин свика. Путин заяви, че американският президент Джо Байдън е намекнал за възможен мораториум на членството на Украйна в НАТО.

„Ако Русия бъде изправена пред такава ситуация, като приемането на Украйна в НАТО, заплахата за Русия нараства многократно. Причината е, че в Договора за създаване на НАТО има клауза, според която всички трябва да застанат на страната на този, който е станал обект на агресия”, заяви Путин.

По думите му, Байдън е потвърдил, че Украйна не трябва да бъде приемана в НАТО „още утре”, защото не била готова, но подобен мораториум не бил отстъпка за Русия, а провал на плановете на Алианса. Външният министър Сергей Лавров потвърди, че на 24 февруари ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в Женева. Той обаче обвини Запада.

„Нашите западни колеги не са готови да приемат предложенията на Русия за разширяването на НАТО на изток. Това предложение беше отклонено с цитиране на политиката на отворени врати и правото на свободен избор. Алтернатива на това ключово наше предложение не ни беше предложена”, заяви Сергей Лавров.

По-рано днес, лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики поискаха от президента Путин да признае независимостта им.

„Трябва да обсъдим обръщението на ръководителите на Луганската народна република и Донецката народна република към Русия с молба за признаване на суверенитета им, като имаме предвид постановлението на Държавната дума на Русия по този въпрос”, каза Путин.

Това стана след като на летището в Донбас избухнаха взривове и се чуваше стрелба. Москва съобщи и за обстрел на неин граничен охранителен пункт, както и за нарушение на държавната й граница. При него били убити 5-ма украински военни, а един е пленен. Киев отрече инцидента.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.