Прокуратура обвини лидера на БНС за нахлуването в общностния център

Делото срещу Боян Расате започва по същество на 30 март. Днес бе разпоредителното заседание по него в Софийски градски съд, съобщи БГНЕС.

Миналият месец Софийска градска прокуратура (СГП) внесе срещу Расате в съда обвинителен акт за хулиганство и телесна повреда по хулигански подбуди.

Преди заседанието подсъдимият, който е добре известен със своите анти-ЛГБТ действия и изказвания, посочи, че в съдебната зала ще настоява, че е абсолютно невинен. "Kъм момента по делото няма никакви доказателства, освен твърденията на т. нар. пострадали. Няма пръстови отпечатъци, няма камери. Няма доказателства, които да ме уличават в извършване на престъпление“, каза той.

Расате ще бъде съден заради атаката срещу офис на сдружението “Рейнбоу Хъб”, извършено по време на предизборната кампания за президент миналата година, в които избори самият той участваше като кандидат за "Дондуков" 2. На 30 октомври 2021 г. десетина души нахлуха в офиса на организацията, докато вътре се провеждаше организирана среща на тема "Помощ на транссексуални лица". Над стаите бе извършен погром, а една жена пострада. След атаката представители на дузина западни държави изразиха своята солидарност с ЛГБТ+ общността в България.

Задържаха Боян Расате (ВИДЕО)

11 посолства у нас осъдиха нападението в офис на ЛГБТИ организация в София (ВИДЕО)

МВнР: Насилието и нетолерантността нямат място в българското общество

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.