Междувременно Централната банка на страната фиксира курса на гривната

Рекорден скок на цените на златото, петрола и газа заради войната в Украйна.

В четвъртък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че конфликтът в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

След нахлуването на Русия в съседната страна Георгиева написа в Twitter, че е "дълбоко загрижена", и предупреди, че боевете "добавят значителен икономически риск за региона и света". 

Цените на петрола надхвърлиха 100 долара за барел. Това става за първи път от 2014, когато Русия анексира Крим.

Цената на газовите фючърси в Европа скочи до 1400 долара за куб.м. Вчера цената беше около 1000 долара. Това е ръст с 35% само за час от началото на търговията.

Енергийният министър: Няма забавяне на доставките на газ

А акциите на борсите по света се сринаха, след като руският президент Владимир Путин обяви „военна операция” в Украйна. Борсите търпят срив от началото на тази седмица, след като в понеделник вечер Кремъл призна двата отцепили се региона в Източна Украйна, а по-късно изпрати „миротворци" в тях.

Златото и японската йена, определяни като „сигурни убежища за инвеститорите", също скочиха драстично.

Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика.

Московската борса съобщи, че е спряла търговията на всички пазари. Възобновяване ще има на по-късна дата.

Цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности в европейската търговия днес, след като Русия започна инвазия в Украйна, съобщиха за АФП анализатори и търговци.

Украйна и Русия са два от най-големите производители на пшеница в света, която се търгуваше по 344 евро (384 долара) за тон на платформата Euronex.

Европейските фондови пазари се сринаха, след като Русия започна инвазия в Украйна, предизвиквайки паника на търговските борси.

Цените на алуминия и никела в Лондон се покачиха до многогодишни върхове тази сутрин, предаде АФП. Основните опасения са за прекъсване на доставките след началото на военните действия в страната.

Хиляди коли напускат Киев (ВИДЕО)

Алуминият с тримесечен договор за доставка се покачи с 2,1% на Лондонската метална борса, след като по-рано се повиши до над 13-годишен връх от 3350 долара. Референтният никел се повиши с 1,6%, като по-рано достигна връх от август 2011 г.

Междувременно Централната банка на Украйна забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, обяви гуверньорът Кирило Шевченко, цитиран от Ройтерс.

Продажбите на чуждестранни валути засега няма да бъдат спирани, допълни той. Банката освен това забрани тегленето на чуждестранна валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 000 гривни дневно.

По думите на Шевченко банковата система в страната работи нормално, банките са отворени и функционират. Банката освен това забрани трансакциите по сметки от и до руски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко посочи, че банката ще направи всичко необходимо, за да осигури гривни на банковата система без ограничения и ще рефинансира банкови дългове до една година без ограничение на сумите.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА/БГНЕС