Радев свика спешна консултативна среща

България с твърда позиция срещу военното нападение над Украйна. Рано тази сутрин Румен Радев свика спешна консултативна среща в Президентството. В нея участие взеха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министрите на отбраната, на външните работи, на финансите, транспорта, както и ръководителите на службите за сигурност.

Радев: Търсим варианти, за да не спират доставките на петрол и храни

На срещата службите са информирали властта за рисковете и заплахите пред страната ни на фона на конфликта в Украйна. Общият извод след срещата е, че на този етап няма военна заплага за България.

„В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари. Това е абсолютно недопустимо в 21 век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо”, каза президентът Румен Радев.

„Осъждаме остро, остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо”, посочи премиерът Кирил Петков.

Петков: Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна

На фона на военните действия срещу Украйна службите у нас са представили доклад за сигурността  на страната ни пред президента и останалите участници в съвета.

„Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България. Като цяло, ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени”, уточни още Радев.

Ситуацията в Украйна обаче създава редица рискове, отбеляза още държавният глава. Властта ги анализира.

„Тези анализи ще продължат и днес, и утре, с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно - на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост”, каза Радев.

НС категорично осъди военната интервенция срещу Украйна (ДЕКЛАРАЦИЯ)

От сутринта български и чужди граждани в Украйна търсят помощ от България.

„Броят на хората, поискали евакуация, надхвърля 4 000. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също така и към всички украински граждани, които желаят да потърсят съответно убежище в България: „Ние сме отворени и ще направим всичко възможно, не само, по един безопасен начин, те да бъдат транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата необходима помощ”, обясни държавният глава.

„Работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данните на тези хора, така че да можем да ги приемем”, каза премиерът.  

Президентът и премиерът бяха категорични, че България продължава да участва във всички формати на Европейския съюз и НАТО.

„България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО”, категоричен е Радев. 

„България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и НАТО”, подчерта Петков.

В ход са и действия за защита на киберсигурността в България.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.