"Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България", каза още той

Президентът Румен Радев свика спешна извънредна среща на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна. България остро осъди случилото се. В срещата на "Дондуков" 2 участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Във ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федецария с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура  и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-ви век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, каза президентът Радев”. Това заяви президентът Румен Радев в изявление  на „Дондуков“ 2,  след срещата на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна.

„Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове”, каза още той.

Петков: Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна

„Като цяло ситуацията и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост”, посочи президентът.

И добави: „Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността".

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

По думите му България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в рамките на НАТО.

Радев каза още, че 4000 души са поискали да бъдат евакуирани. От МВнР обаче уточниха, че голяма част от тях не са българи, а IT специалисти, които са потърсили убежище в нашата страна.

 

„Обръщам се към всички българи в Украйна и към всички украински граждани в Украйна, които желаят да потърсят убежище в България – отворени сме и ще направим всичко възможно по безопасен  начин те да бъдат транспортирани до България и тук да им се окаже необходимата помощ", посочи той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.