Това съобщи руският президент в телевизионен ефир

Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. Държавният глава определи действията си като "самозащита" и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна.

"Интерфакс" потвърди за десантна операция в Одеса и в Азовско море. Има слухове и за атака откъм Беларус.

Взривове в редица градове

Взривове разтърсват столицата Киев, каза в пряк ефир кореспондентът на CNN Матю Шанс. Той и операторът му дори сложиха бронежилетки и каски. Колежката им, предаваща на живо от Харков, също съобщи, че е чула експлозии. 

Потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса. БТА пише за експлозии и в източните градове Мариупол и Краматорск.

Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна съобщава за ракетни удари по военни щабове и летища, пише британският вестник Guardian.

В пристанищния град Мариупол, най-голямото населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко човека съобщиха за АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

В социалните мрежи бяха публикувани и видеоклипове, на които се виждат прелитащи в небето над Украйна ракети и приземяващи се парашутисти. Има информация и за навлизане на руски сухопътни военни сили.

Жертви и ранени

Украинската полиция съобщава за най-малко седем жертви и деветима ранени, предаде Ройтерс. 19 души са обявени за изчезнали. 

Военно положение

Украйна въвежда военно положение. За това настоя президентът Володимир Зеленски.

Очаква се окончателното решение за това да бъде взето на извънредно заседание на Националния съвет по сигурност и отбрана, съобщава Би Би Си.

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си. Той каза, че Русия е нападнала военни обекти и граничните пунктове.

Часове преди началото на руската атака, Зеленски се появи по телевизията в Украйна. Но вместо към украинския, се обърна към руския народ.

"Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа. Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война - нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората! Кой не иска войната най-силно? Хората! Кой може да я спре? Хората! Има ли такива хора сред вас? Сигурен съм че има", заяви Зеленски.

Реакцията на света

Светът осъди остро военните действия.

"САЩ и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили срещу Украйна. Светът ще държи Русия отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе", заяви американският президент Джон Байдън.

Страните от Вишеградската четворка също заклеймиха операцията. 

НАТО се събира на спешна среща 

НАТО се събира на спешна среща заради конфликта в Украйна. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

По-рано шефът на НАТО осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" от Русия в Донбас.

Съветът за сигурност на ООН също заседава извънредно 

Съветът за сигурност на ООН също започна извънредно заседание в 4.00 ч. българско време тази нощ.

„Тук сме тази нощ, защото вярваме, заедно с Украйна, че предстои пълномащабна инвазия на Русия в Украйна. Тази вечер виждаме руснаците да затварят въздушното пространство, да преместват войски в Донбас и да преместват силите си в бойни позиции. Това е опасно“, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд на спешната среща, още преди изявлението на Путин.

Съветът за сигурност на организацията обмисляше Проекторезолюция, която да осъди Москва заради действията й в Украйна. Приемането на документа обаче беше обречено на провал поради правото на вето на Русия.

Лидерите на Г-7 също трябва да се срещнат в четвъртък. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пък отделно разговаря с колегите си от Великобритания и Канада.

Украйна моли ООН „да сложи край на войната"

Украйна призовава Русия и ООН да сложат край на войната, каза украинският посланик в ООН Сергей Кислиця.

„Обадете се на Путин, обадете се на министъра на външните работи Лавров да спре тази агресия“, призова Кислиця, обръщайки се към руския си колега Василий Небензя.

„Това не е война, това е военна операция“, отвърна Небензя по време на разгорещен разговор.

Ограничени граждански полети

Още преди началото на военната операция Украйна ограничи гражданските полети във въздушното си пространство поради "потенциална опасност". Това се случи, часове след като наблюдател на зоната на конфликт предупреди, че авиокомпаниите трябва да спрат работа заради риска от непреднамерено сваляне или кибератака.

Русия също частично затвори въздушното си пространство в района на границата си с Украйна, "за да осигури безопасност" за полетите на гражданската авиация.

Общо 80% от събраните руски войници са в състояние да започнат пълномащабна инвазия в Украйна, предупреди преди няколко часа високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Сателитните изображения, направени в сряда, показваха нови разполагания в Западна Русия, много от тях - на до 16 км от границата с Украйна и много близо до Харков, съобщи американската сателитна компания Maxar. На изображенията се виждаше разгръщане на място, военни конвои, артилерия и бронетранспортьори с поддържащо оборудване и войски.

Българи за ситуацията в Украйна

 

Очаквайте подробности!

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.