В гаврата с лишените от свобода имало различни прийоми, твърди затворникът

Мизерия, хлебарки, дървеници, тормоз и експлоатация. Така изглежда Ловешкия затвор от вътре през очите на един осъден, който се свърза с NOVA, за да разкаже. Екипът ни не беше допуснат за лична среща с него с мотив - COVID мерки, затова разговорът му е по телефона. 

„Условията са нечовешки, трябва да си избереш между здравето и това да излезеш по-рано”, разказва Петър.

„В една стая бяхме 7 човека, от които 5-ма бяха за убийство. Трябва да ме видите как съм целия нахапан от дървеници. Има и хлебарки. Те не хапят, но при тях интересното е, че ти влизат в ушите и проблемът е, че не могат да се върнат назад и тогава става интересно”, разказва още Петър.

Така изглежда един от най-големите затвори в България - Ловешкият през очите Петър. Осъден на 3 години затвор за притежание на марихуана. Присъда в условията на рецидив.  Описва условията като брутални. Такива, по-думите му са и повечето надзиратели. 

„Мизерия, студ, отвратително отношение, психически натиск. Нарочно те натискат, за да стоиш на място и да работиш. Има дърводелна, в която работят около 10 момчета и им плащат от 30 до 50 лева на месец. Бях наред порталчик, имаме КПП - една барака, и на минус 15 градуса бяхме без печка. Една седмица стояхме без печка, след което аз отказах да работя. Тогава ме махнаха от работа и искаха да ме сложат в 3-ти отряд, което се води възрастни хора, които са до живот, с големи присъди”, обяснява Петър.

А ако се оплачеш, тормозът от надзирателите се удвоява, твърди той.  

„Няма смисъл да се пускат оплаквания, няма къде да отидат. Тук директорът на затвора манипулира други хора. Примерно аз като ви давам интервю, мога да имам големи проблеми, мога да бъда бит, мога да бъда провокиран. Има случай в Ловеч, в който момче по същия начин е имал някакви претенции, пускат го в стая, в която да спи с хора, които да го провокират. Той им надделява, пращат го в ареста. После пак го връщат в същата стая, той отново им надделява. След това го пращат в болницата, защото бил агресивен и му слагат доколкото знам то е „депон”. Те го правят някакъв микс. Трябва да го видите - все едно си в лудница, няма нищо общо със затвор”, разказва Петър.  

Агресията не се лекувала с психолог или беседи с администрацията на затвора, а с лекарства, които превръщали здрави хора в умствено увредени, разказва Петър. 

„Тези хора са в друг свят - текат им лигите, тъпчат на едно място”, разказва той.

„Най- интересно е почистването, вкарват ги в тоалетната, слагат им маркуч на чешмата със студена вода, защото топла няма и ги къпят там, и ги бият”, разказва Петър.

В гаврата със затворниците имало различни прийоми, твърди затворникът. 

„Бит, изнасилен, по всякакъв начин могат да се гаврят с теб, нищо не може да се направи. Когато началникът реши да се гаврят с тебе – те се гаврят Това е практика, за да си мълчиш, да си послушен, защото това може да ти се случи и на теб”, разказва Петър.

От Министерство на правосъдието отказаха интервю с представител на ведомството. В писмена позиция обясниха, че през последните години различни помещения от затвора са били ремонтирани. И допълват, че помещенията редовно се обработват против насекоми. Проверки се правели постоянно и то по сигнал на лишени от свобода. През изминалата година пък бил установен един надзирател, който вкарал телефон на лишен от свобода срещу подкуп. От правосъдно съобщават още, че работят за подобряване на битовите условия и се очаква затворниците през тази година да се сдобият с нови възглавници, матраци и олекотени завивки.

Само преди година Европейския парламент констатира, че затворите у нас са пренаселени, без достатъчно медицински грижи и с незадоволителни материални условия.

Тези заключения обаче не са нови. Преди да ги напишат евродепутатите, те са произнесени от Европейския съд за правата на човека, след разглеждането на десетки дела за състоянието в българските затвори. Дела, в които държавата ни е осъдена за лошите условия в затворите у нас. 

„Много трудно се променят нещата към добро в тази система. Такова е положението вече десетилетия. Станали сме може би най-известни в Европа с това състояние на затворите”, заяви адвокат Людмил Рангелов. „Липсва последователна политика за подобряване на условията в затворите. За да бъдат решени проблемите, трябва приемственост. Това е дългосрочен проблем”, каза Рангелов.

Повече гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.