Проведоха се преговори за прекратяване на огъня между двете воюващи страни

Руските сили за стратегическо възпиране, в които влиза и ядреният арсенал преминаха в бойно дежурство в усилен състав. На този фон се проведоха преговори за прекратяване на огъня между двете воюващи страни на границата с Беларус. Сега делегациите ще заминат за столиците си за консултации, като се предвижда втори кръг от преговори, съобщиха от украинска страна

Президентът Владимир Зеленски поиска страната му да бъде приета в Европейския съюз в спешен порядък, а бежанският поток към границите с Европа се засилва все повече. Консулските служби на България в Киев и Одеса затвориха.

Междувременно икономическите санкции започват да притискат Федерацията - рублата се срива. Руснаците започнаха да теглят огромни количества пари в брой.

Преговорите между делегациите на Русия и Украйна на границата с Беларус продължиха няколко часа. Това е първата среща, откакто Москва нахлу в съседната държава.

„Уважаеми приятели, президентът на Беларус ме помоли да ви приветствам и да ви предложа всички необходими условия за вашата работа, както беше обсъдено с президентите Зеленски и Путин. Чувствайте се в пълна безопасност. Това е наш свещен дълг”, каза  Владимир Макей - министър на външните работи на Беларус.

 

 

Целта на преговорите е незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили, обявиха от кабинета на украинския президент. Кремъл отказа да коментира с какви намерения сяда на масата руската делегация.

Започнаха преговорите между Украйна и Русия

На фона на плахите опити за дипломатическо решение, инвазията в Украйна продължава. Руските военни са на позиции на около 30 километра от столицата, но Киев остава под украински контрол.

През нощта беше обстрелван вторият по големина град Харков. Жилищна сграда в град Чернигов в Северна Украйна е била запалена, след като е била ударена от ракета.

„В нарушение на нормите на международното хуманитарно право, окупаторите нанесоха артилерийски удари по жилищни райони на градовете Житомир и Чернигов”, каза украински военен.

Русия твърди, че е взела контрола върху Запорожката ядрена електроцентрала в южната част на страната - най-мощната АЕЦ в Европа.

„Руските военослужащи напълно охраняват украинската територия край Запорожката атомна електроцентрала. Персоналът продължава работа по обслужване на обекта и контролът на радиационната обстановка”, заяви Игор Конашенков - говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Украйна обаче отрича твърденията на Русия и обяви, че Запорожката АЕЦ остава под контрола на Киев. На този фон се появиха съобщения от Вашингон, че Беларус се готви да изпрати свои войници в Украйна и че това може да се случи още днес.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.