Това съобщи съветникът на украинския президент

Започнаха преговорите между Украйна и Русия. Това съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че все още не е ясно колко дълго ще продължат те.

Украинската делегация пристигна за срещата с руските представители

Разговорите се провеждат на украинско-беларуската граница, близо до река Припят. За тях украинските представители пристигнаха с хеликоптер. Основната тема на преговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от Украйна.

За началото на преговорите потвърди и Министерството на външните работи на Русия. От ведомството публикуваха снимки от мястото на срещата.

В началото на срещата министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, който пристигна малко преди това, заяви пред руските и украинските преговарящи, че двете делегации може да се чувстват в безопасност и че всичките им искания ще бъдат изпълнени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва няма да обявява официалната си позиция преди разговорите с украинската делегация. „Предлагам да изчакаме. Няма да обявявам никакви преговорни позиции”, коментира той.

Помощникът на руския президент Путин - Владимир Медински, който отпътува за Беларус за разговорите, заяви, че руските официални лица „определено имат интерес да постигнат някакви споразумения възможно най-скоро”, съобщава БГНЕС.

Зеленски иска незабавно членство на Украйна в ЕС

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е скептично настроен относно възможността за пробив. „Както винаги: Не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат”, каза той.

Срещата между Киев и Москва се случва на фона на продължаващата съпротива, която украинските сили оказват на руската офанзива. В изявление Зеленски призова руските войски да изоставят техниката си и да напуснат бойното поле, за да спасят живота си, като заяви, че повече от 4 500 руски войници вече са загинали.

 

Москва е представена от съветника на президента Владимир Медински, заместник-министъра на външните работи Андрей Руденко, заместник-министъра на отбраната Александър Фомин, ръководителя на международната комисия на Държавната дума Леонид Слуцкий и руския посланик в Беларус Борис Гризлов.

Зеленски: Следващите 24 часа ще са критично важни за Украйна

От страна на Киев в срещата участват министърът на отбраната Алексей Резников, ръководителят на фракцията „Слуга на народа” Давид Арахамия, заместник-министърът на външните работи Николай Точицкий, съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк, депутатът Рустем Умеров и първият заместник-ръководител на украинската делегация Андрей Костин.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.