Това каза украинският президент във видеообръщение

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна с молба за незабавно присъединяване на неговата страна към ЕС по нова специална процедура. Зеленски заяви, че Украйна е благодарна на партньорите си за това, че са насреща.

"Но нашата цел е да бъдем заедно с всички европейци и най-важното - да бъдем равнопоставени", каза той.

Фон дер Лайен: ЕС ще „парализира“ активите на Руската централна банка

"Сигурен съм, че го заслужавахме. Сигурен съм, че всичко това е възможно", подчерта държавният глава

Украйна принадлежи на Европейския съюз и блокът би искал страната да се присъедини към него с времето, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Euronews.

"Наистина те принадлежат към европейското семейство. Те са едни от нас и ние искаме да влязат в ЕС", каза тя.

"Всяка война има цена и солидарността с Украйна е огромна. Ако погледнете бежанците, които приемаме в ЕС, финансовата подкрепа и военното оборудване, което предоставяме, всичко това показва колко силна е солидарността с Украйна. Те споделят нашите ценности. Защитават нашите принципи. Украйна участва в някои наши процеси, като например интеграцията на украинския пазар към единния пазар. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери. Те принадлежат към нас. Те са едни от нас и искаме да се присъединят", заяви още Урсула фон дер Лайен.

Полша, Словения и други държави вече казаха, че подкрепят тази идея. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще я обсъдят скоро. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС, УНИАН