Политическата и икономическа изолация на Русия се задълбочава

Политическата и икономическа изолация на Русия се задълбочава на фона на твърдата съпротива в украинската столица и други градове. Европейският съюз и много други държави въведоха мащабни санкции срещу Москва, а Съединените щати и Франция призоваха гражданите си да напуснат незабавно Русия. Заради руската инвазия в Украйна днес се свиква извънредно заседание на Общото събрание на ООН. Европейският съюз засилва подкрепата си за Украйна, но в същото време и затяга санкциите срещу Русия и Беларус.

„За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване в страна, която е атакувана. Това е преломен момент”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Евросъюзът ще деблокира 450 млн. евро за закупуването на оръжия за украинската армия. Към това се прибавя и оборудване, гориво и медицински материали. Някои страни членки изразиха готовност да предоставят и бойни самолети, които да помогнат на украинската съпротива. Европейският съюз затваря и въздушното си пространство за всички регистрирани в Русия самолети.

„Затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаци. Руски самолети вече няма да могат да кацат, да излитат, или да прелитат територията на Европейския съюз. Така че позволете ми да бъда много ясна: нашето въздушно пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет и това включва и частните самолети на олигарси.

Започнаха преговорите между Украйна и Русия

В интервю за Euronews, Урсула фон дер Лайен заявява, че Украйна принадлежи към Европейския съюз и блокът би искал тя да стане част от него възможно най-бързо.

Сред последните мерки, които Евросъюзът предприе заради руската инвазия в Украйна е замразяване на авоарите на Руската централна банка и спиране на трансакциите с нея. Руската рубла изгуби тази сутрин повече от 30 на сто от стойността си спрямо долара. Още от вчера се извиха дълги опашки пред руските банки и банкомати.

„От четвъртък насам всички тичат от банкомат на банкомат, за да теглят пари в брой. Някой имат късмет, други не”, казва Петър, който живее в Санкт Петербург.

ДЕН 5 НА ВОЙНАТА: Украйна удържа на руските атаки (ОБЗОР)

Прекратява се и дейността на руските пропагандни медии РТ и Спутник. Целта, по думите на Урсула Фон Дер Лайен, е да се сложи край на токсичната и опасна дезинформация. А Москва вече обяви, че готви отговор.

„Разбира се, ще последват и ответните мерки. Тук ще работи правилото за реципрочност. Дали ще са симетрични или асиметрични, ще зависи от анализа на ограниченията, които ще трябва да направим, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Шарл Мишел: ЕС обсъжда членството на Украйна, Путин е геополитически терорист

Великобритания забранява на британски субекти да извършват трансакции с руската централна банка. Сингапур, който е един от световните финансови центрове, също ще наложи санкции и ограничения на Русия. Към изолирането на руските банки от системата SWIFT се присъединява и Япония. ФИФА стана поредната институция, която реагира с ограничения. В Русия няма да се играят международни футболни мачове, а руското знаме и химн ще бъдат забранени за всеки от мачовете им в чужбина, съобщиха от международната футболна федерация.

 

В края на първия ден на преговори между Украйна и Русия на границата с Беларус, предстои и среща на американския президент Джо Байдън лидерите на Г-7.

По-рано днес американското разузнаване потвърди информацията, че Беларус се готви да изпрати свои войски, за да на Путин в Украйна. 

Като част от санкциите срещу Русия, САЩ и Запада се опитват да откъснат поне половината валутен резерв на страната. Русия натрупа около 600 милиарда долара през последните 8 години в опит да подкрепят своята война и икономика, но в момента половината от този резерви в чужбина и страната няма достъп до него. Никой няма право да търгува нито с него, нито с финансовото министерство на Русия, нито с техния държавен инвестиционен фонд, в опит да бъде разклатена руската икономика, а Владимир Путин да склони към преговори. За това съобщи кореспондент на NOVA САЩ. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.