Това обяви премиерът Кирил Петков

Отпускат средства за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност. Това стана ясно от изказването на премиера Кирил Петков след извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

Минчев свиква извънредно заседание на парламента

По време на него беше прието Решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по реда на чл. 56 от Закона за защита при бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Обявиха кандидата за нов военен министър

„След вчерашното изказване на Путин, че е готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно - не мога да повярвам, че можем да говорим това през 2022 г., но се надяваме, че няма такъв риск. Все пка не можем да останем безучастни и проверихме каква и възможността да имаме тези таблетки в нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност и днес в решенията има, че ще се снабдим с тези таблетки, независимо какъв сценарий се развие”, заяви премиерът Кирил Петков.

„Оказа се, че и част от сигналната ни система няма възможност да работи, така че и за нея взехме решение. Не искам да вкарвам паника, хората трябва да са спокойни, но ние трябва да сме готови”, добави той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева