Първоначалният избор на премиера беше Тодор Тагарев

Рокада в последния момент. Часове преди Народното събрание да гласува оставката на военния министър Стефан Янев и назначението на предложения за негов наследник - Тодор Тагарев, правителството смени кандидатурата си. Новата е на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

„Много съм щастлив да кажа, че Драгомир Заков потвърди късно снощи нашата покана, която бяхме отправили. В рамките на международната сигурност няма поподготвен човек в момента от него. Той е посланик на България в НАТО и се радвам, че потвърди. Той познава цялата система“, каза Кирил Петков. 

Проектопредложението бе публикувано на сайта на НС, минути преди началото на извънредното заседание на парламента във вторник.

„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Второ - никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Трето - мой военен министър не може да използва думичката „операция”, вместо „война”, категорично заяви премиерът по време на извънредното заседание на парламента.

Първи трус в кабинета „Петков”: Премиерът поиска оставката на военния министър (ОБЗОР)

„Българският интерес не е да сме по-тихи от най тихите, да сме по-малки от тревата, да сведем глава и да кажем „Великите сили нека се разправят, България е прекалено малка, за да има собствено мнение". Не! Това правителство работи на база на принципи и когато вижда, че нещо не е правилно и се нарушават международните законите, ще казваме ясно това. Ще даваме ясна подкрепа, когато в една братоубийствена война има един насилник от едната страна и потърпевши от другата. Няма да позволим на никой да използва смекчаваща риторика, когато жени и деца се крият по мазетата. Няма да позволим никой министър да чувства, че може да прави собствено мнение по темата. Ето защо поисках оставката на министър Янев. Това е недопустимо”, поясни Петков.

 

Снимка: NOVA

Припомняме, че на петия ден след репликата, че конфликтът в Украйна е "военна операция”, премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев. Часове по-късно обяви, че предлага за поста бившия служебен военен министър Тодор Тагарев. По ирония на съдбата, през 2017 г. именно Янев освобождава Тагарев като директор на Института по отбрана.

Кой е Драгомир Заков?

Той е постоянният представител на България в НАТО. Дипломат от кариерата. Завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. Следва участие в мисията ни в ООН.

През 2014 г. започва работа във Външно министерство като съветник. След това заема различни длъжности там, преди да стане представител в НАТО.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.