Бежанската вълна към западните граници на страната се засилва

Шести ден от началото на войната в Украйна. Военен конвой с дължина 64 км се придвижва към Киев. Сирени огласиха тази нощ украинската столица и други големи градове. Харков беше подложен на сериозен обстрел - загинаха хора, а десетки са ранени. Херсон е обкръжен, но все още не е превзет.

Бежанската вълна към западните граници на страната се засилва. А Европейският съюз започва тотална икономическа война срещу Русия.

Франция: ЕС готви тотална икономическа война срещу Русия

Редица украински градове осъмнаха и тази сутрин с вой на сирени. Освен в Киев, те са били чути и в няколко населени места в западната част на Украйна. Сателитни кадри, заснети в понеделник, показват, че руският военен конвой, северно от столицата, е дълъг около 64 км, а не 27, както бе съобщено по-рано.

„Максар”: Руският военен конвой северно от Киев е дълъг около 64 км (СНИМКИ)

„Те стрелят по нас с балистични ракети. Днес използваха и вакуумна бомба, което всъщност е забранено от Женевските конвенции. Опустошението, което Русия се опитва да нанесе на Украйна, е голямо, но украинците ще устоят”, каза посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова.

 

 

Руските войски са започнали атака и срещу пристанищния град Херсон. Чути са мощни експлозии близо до летището в града. От областната администрация на Херсон написаха във Facebook, че градът е обсаден от руски войски, но не е превзет.

При обстрел по жилищни квартали в Харков в понеделник загинаха най-малко 11 души.

„Днес руските сили стреляха жестоко по Харков. Очевидно това беше военно престъпление. Спокоен град. Спокойни жилищни райони. Няма военни съоръжения. Десетки записи на очевидци доказват, че не става дума за един случаен залп, а за умишлено унищожаване на хора. Руснаците знаеха къде стрелят. Никой в света няма да ви прости, че убивате мирни украински хора”, каза президентът Володимир Зеленски.

На дипломатическия фронт, проведените вчера преговори между Украйна и Русия не дадоха конкретен резултат. Двете делегации са обсъдили вероятна втора среща, но точна дата не е уточнена. Преговорите се проведоха на  фона на продължаващите бомбардировки от страна на руските сили в десетки точки на цялата страна.

„По инициатива на руската страна се проведе първият кръг от преговори между Украйна и Русия. Тези разговори се водеха, докато нашата територия, нашите градове бяха бомбардирани и обстрелвани”, каза още Зеленски.

Днес украинските власти потвърдиха, че най-малко 70 войници са били убити в неделя при руски обстрел по военна база край град Ахтирка, западно от Харков.

 

С ракети беше ударено село, което се намира на около 30 км в източна посока от Одеса. При нападението е загинал един човек, разрушени са къщи и газопровод.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.