Светът продължава да налага строги санкции

Изолацията на Русия в международен план се засилва. Все повече държави и институции се присъединяват към налагането на санкции, заради инвазията в Украйна. Мерките са разпростират далеч отвъд финансовия и икономически сектор и вече засягат спорта и културата.

Известната с неутралитета си Швейцария също реагира на последните събития в Украйна и реши да замрази руските авоари.

„77 години след края на Втората световна война сме свидетели на агресивна война на нашия континент. Атаката на Русия срещу независима европейска държава като Украйна е атака срещу суверенитета, атака срещу свободата и демокрацията, срещу цивилното население”, каза швейцарският президент Игнацио Касис.

Швейцарските власти последваха европейския подход и налагат същите санкции срещу Русия, каквито и 27-те, включително спрямо Владимир Путин. Стокооборотът между Берн и Москва не е в особено големи размери, но банките в Швейцария са предпочитани от руските олигарси.

Още санкции за руски банки и компании (ОБЗОР)

Двете основни международни платежни системи VISA и MASTERCARD блокират множество руски финансови институции, като по този начин затрудняват още повече разплащанията в Русия.

Междувременно и Австралия обяви, че изпраща оръжие на Украйна.

„Смятаме, че няма промяна в незаконните, насилствени и агресивни намерения на Русия в Украйна. Техните атаки изостават от графика. Икономическият, дипломатическият и отбранителен отговор беше много по-силен от очакваното, особено от руското правителство. И това оказва много сериозно влияние върху техния напредък”. Това заяви Скот Морисън, премиерът на Австралия.

Съединените щати пък експулсират 12 руски дипломати, които работят в ООН. Решението е взето от съображения, свързани с националната сигурност.

Експулсират 12 членове от руската мисия в ООН

„Уверявам колегите си, че стъпката, за която правителството на Съединените щати информира руската мисия днес, е предприета в пълно съответствие със споразумението за седалището на ООН, и че тези дипломати, които са помолени да напуснат Съединените щати, са били ангажирани в дейности, които не са в съответствие с техните отговорности и задължения като дипломати”, заяви зам.-посланикът на САЩ в ООН Ричард Милс.

Според американското постоянно представителство в ООН, руските дипломати всъщност са разузнавачи, които са били замесени в шпионски дейности, излагащи на риск националната сигурност на Съединените щати. Те трябва да напуснат страната до 7 март.

Дисни стана поредната международна компания, която реагира на руската инвазия. Американският развлекателен гигант обяви, че спира излъчването на филмите си в кината в Русия. А след Канада, руската водка ще бъде изтеглена от магазините във Финландия, Швеция и Австралия.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.