Американците обявиха мерките преди да отварянето на Уол Стрийт, за да отрежат опитите на руската банка да премести средства

И днес Западът продължи да налага санкции на Русия. Съединените щати блокираха Руската централна банка от всякакви транзакции в долари. Допълнителни ограничения бяха наложени още на Държавния инвестиционен фонд на русия и финансовото министерство в Москва.
Подобни санкции малко по-рано наложиха британците, а от Франция казаха, че обмислят да конфискуват руски пари в техни банки.

Новите санкции на американците замразяват активите на руската централна банка в американската финансова система. Американците обявиха мерките преди да отварянето на Уол Стрийт, за да отрежат опитите на руската банка да премести средства в първите минути на търговия. Руснаците твърдят, че санкциите няма да им се отразят тежко, но президента Путин свика извънредна среща с икономическите си съветници.

"Събрах ви, за да говорим за икономическите и финансови въпроси. С премиерът вече говорихме за това. Имам предвид сакнциите, които така наречената Западна общност, или както аз я наричам Империя на лъжите, се опитва да наложи в нашата страна", заяви президентът на Русия.
Към момента е трудно да се прецени какъв ефект ще имат санкциите. Както и колко време ще отнеме този ефект да бъде най-видим. Но по всичко личи ограниченията не са приключили. Франция се готви да вземе имоти и влогове на руски олигарси.

"Продължаваме да правим пълен одит на финансовите активи, недвижими имоти, яхти и луксозни автомобили, които принадлежат на руснаци в черния списък. Имаме юридическите инструменти да конфискуваме тези средства", посочи от своя страна министърът на финансите на Франция Бруно Ле Мер.

Преговорите Русия-Украйна очертаха точки на възможен напредък

Освен държавите, ограничения налагат и редица крупни компании. Голямата верига рафинерии Несте, които работят в 14 държави, спряха да купуват руски петрол. Ръководството на компанията, която е базирана във Финландия, купуваше над 60 процента от суровината от руснаците. Но обявиха, че вече ще ползват само петрол от Севетрно море.

Санкции налагат дори спортните организации. Международния олимпийски комитет, който направи невъзможното, за да остави Русия на Олимпиадите след допинг скандалите, сега отряза Москва. Бордът на директорите на МОК препоръча спирането от участие на руските атлети, отбори и официални лица. Покрай тях наказани бяха и Беларус. Това става 4 дни преди началото на параолимпиадата в Пекин.

Репортер: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.