Предстои втори кръг разговори

Русия и Украйна приключиха преговорите, които водиха на украинско-беларуската граница. Следващата среща на делегациите ще се състои на полско-беларуската граница през следващите няколко дни, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински, който е съветник на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

ДЕН 5 НА ВОЙНАТА: Украйна удържа на руските атаки (ОБЗОР)

"Най-важното е, че се съгласихме да продължим преговорния процес. Следващата среща ще се проведе в близките дни на полско-беларуската граница, за това има съответната договореност", заяви Медински след преговорите с украинската делегация.

Агенция Укринформ цитира Михаил Подоляк, шеф на кабинета на Володимир Зеленски, според чиито думи след проведените в беларуската Гомелска област разговори делегациите са се отправили към страните си за консултации по резултатите от днешната среща.

 

Източник: Ruptly

В хода на разговорите руската и украинската делегация намериха важни точки, по които може да се постигне напредък, заяви пред телевизия "Русия-24" Леонид Слуцки, член на руската делегация и ръководител на комисията по международни въпроси в Държавната дума.

"Открихме редица важни точки, по които може да се постигне напредък. Следващата среща ще се проведе през идните няколко дни", каза той.

"Украинската делегация беше готова да изслуша и да участва в най-подробното и детайлно обсъждане на същността на въпросите от днешния дневен ред", добави политикът.

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС (СНИМКИ)

Докато в Беларус преговаряха, в Киев Зеленски официално подписа искането на Украйна по спешност да бъде приета в Европейския съюз. Процес, който обичайно отнема години, може да се случи по спешност и веднага, каза украинския президент.

"Молим Европейския съюз да приеме Украйна веднага, по новата специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори, които ни подкрепят. Но целта ни е да сме част от останалите европейци и да им бъдем равни. Сигурен съм, че това е справедливо. Сигурен съм, че го заслужаваме. Сигурен съм още, че е възможно”, заяви той.

Поне няколко държави членки се изказаха в подкрепа на идеята. Но се чуват и гласове за обсъждането на по-важни теми.

"Днес приемането на Украйна не е на дневен ред. Повярвайте - трябва конкретна и практическа помощ. Членството е нещо, което ще се случи по-късно. Сега търсим отговори за следващите часове, не за следващите години. Говорим за часове”, посочи Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външната политика

Докато политиците говоря войната в Украйна не спира. Украинското правителство каза, че в Харков руската артилерия е бомбардирала цивилни обекти. Жители на града качиха много видеа как се взривяват снаряди в гъсто застроен район.

В социалните мрежи украинци пишат, че преговорите всъщност са само тактика на Москва за отклоняване на вниманието от действията на руснаците. По-рано днес руските войници овладяха центъра на Бердянск. Докато стояха пред кметството, местните жители викаха по тях да си ходят у дома.

Военни експерти казват, че очевидно инвазията на руснаците върви по-бавно от очакваното. Американци и британци смятат, че Русия вече ще избере обсада на градовете, където да започне недостиг на храна, вода и лекарства.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА