Парламентът одобри кандидатурата му на извънредно заседание

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков за негов наследник. Предложението беше прието със 184 гласа "за", 0 - против и 33-ма "въздържали се". 

След встъпването му в длъжност, новият министър на отбраната положи клетва пред депутатите.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Заков пред народните представители.

„Имахме списък с 5 души. Сигурността е много важна да бъде координирана с ЕС и НАТО. В момента сме в по-широк формат и най-подготвеният човек е нашият посланик в НАТО. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът има семейство, деца. Бях щастлив, когато получихме крайно „да” от него. Той има най-добрият систематичен поглед над цялата система за сигурност в ЕС. Това е човек, който знае какво се случва. Той влиза готов. До вчера следобед си мислех, че г-н Тагарев е единственият избор. Продължавам да имам огромен респект към него и да слушаме мнението му. В момента се намираме в много сложна обстановка и не можем да игнорираме никой добър експерт”, каза Петков след заседанието.

И допълни, че президентът Румен Радев подкрепя решението Заков да заеме мястото на Янев.

„Той също счете, че е има една продължителност на българската политика”, поясни премиерът.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: Смениха кандидата за военен министър

До момента Заков беше постоянният представител на България в НАТО. Завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. Следва участие в мисията ни в ООН.

През 2014 г. започва работа в МВнР като съветник. След това заема различни длъжности там, преди да стане представител в НАТО.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.