Около хиляда са българите, които се намират в района на града

Вторият по големина град в Украйна - Харков, се очертава като една от най-горещите точки в последните часове. Около 1 100 са българите, които се намират в района на града, където продължават да се чуват взривове.

В Харков става все по-трудно да се намерят основни хранителни продукти. Днес опашките в магазините са били километрични, а складовете са празни. Местната управа вече изважда провизии от държавния резерв. На хората е раздавано месо, съхранявано повече от 30 години.

Ракета удари сградата на областната администрация в Харков, има ранени (ВИДЕО)

По обед нови атаки в Харков разтърсват центъра на града, недалеч от университета, в който преподава професор Михаил Станчев. В този момент откриваме сънародника ни в магазина.

„Докато стояхме отвън, на опашката, за съжаление, стреляха. Ракетата падна точно на пътя, на кръстовището”, обясни проф. Станчев.

Няколко часа по-късно вече е на безопасно място в дома си.  „Видях един ужасяващ взрив. Убити хора, ранени. Точна цифра няма”, добавя професорът.

Нощта е била тежка и за украинците в град Ирпен, който се намира само на 26 км от столицата Киев. „Извозихме пет деца и три възрастни жени от Ирпен. Те бяха в мазето, но започна обстрел и вече не беше безопасно да останат там”, обясни доброволецът в Украйна Анна Майборода.

„В Киев нощта също беше много тежка. Повечето хора са в бомбоубежищата. Честно да ви кажа ситуацията е сложна, но  Киев се държи, както и всичките градове в Украйна”, добавя доброволецът.

Жената е доброволец, част от украинското обединение „Патриот”. И помага с информация към армията, както и на хората в цялата страна.

„Такъв ужас никой не си представяше, че може да се случи през 21 век. Колоните с техника, които приближават към Киев, стрелят по домовете. Нашата цел е да разпространим максимално бързо информацията до мирните жители. Имам канал за съобщения, с помощта на който събираме информация за движението на врага по нашата територия и я предаваме на нашите военни . Стараем се да го правим много бързо. Имаме опит от 2014 година. Правехме това и тогава, правим го и сега”, добавя Майборода.

Отказва да ни покаже мястото, в което се намира сега от съображения за сигурност. „Украйна се бори. Ако сега не помогнем и не удържим Украйна, конфликтът може да обхване цялата Европа. Защото вече Третата световна война започна в Украйна”, смята тя.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.