Тя коментира разследването около руски дипломат

Руският посланик у нас е бил поканен да се яви в Министерството на външните работи. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с разследването за руски дипломат, който е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

Прокуратурата: Руски дипломат у нас е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност

„Работим заедно със службите. Премиерът координира лично с Външното министерство. Посланичката е била поканена да се яви в МВнР. Доколкото ми е известно, тя е отказала и ще изпрати свой заместник”, уточни тя.

Бориславова допълни: „Преглеждаме необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус понеже не изпълняват само дипломатически функции”.

 

 

Говорителят на правителството отчете, че от началото на ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност. „Правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност”, посочи Бориславова. 

От изявлението ѝ стана ясно, че България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Решението е съгласувано от всички държави членки на Европейския съюз като колективен отговор. 

МИБ и МБИС са многостранни финансови институции за развитие, чиято цел е да подпомага икономическото развитие на държавите членки. Страните- членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Страните-членки на МБИС са България, Русия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам.

Хуманитарна помощ за Украйна

Правителството е решило страната ни да предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване и лекарствени продукти. Изпращат се 30 палатки, 450 спални чувала, походни легла, възглавници и стационарни електрически генератори. Ще се изпратят антибиотици, аналгетици и други подобни продукти от списък, който е внесен за обсъждане на заседанието на Министерския съвет. От тол такси ще бъдат освободени конвои с хуманитарна помощ, които преминават през страната ни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.