Един милион души вече са избягали от Украйна в съседни страни, по данни на ООН

Започва втора седмица от войната в Украйна. Русия засилва ударите си срещу ключови градове, а жителите им продължават да оказват яростна съпротива. Боеве се водят на север, изток и юг в Украйна.

Властите в Киев предупредиха за възможен руски десант в Одеса. Съобщава се за обстрел на Харков и Херсон.

На този фон се очаква да се проведе втори кръг на преговорите между Москва и Киев. Двете делегации трябва да се срещнат в Беларус, недалеч от границата с Полша. В понеделник се проведоха първите разговори, които обаче не доведоха до никакви резултати. Киев поиска незабавно спиране на инвазията, докато Москва изглежда очакваше капитулация.

Същевременно ООН се обедини около остра резолюция срещу Русия, а бягащите от Украйна вече надхвърлиха един милион души. 16 000 от тях вече са влезли от Румъния в България, според данни на Гранична полиция.

Малко след полунощ сирените отново нарушиха тишината в Киев и бяха последвани от няколко силни експлозии. Няколко часа по-рано е имало мощен взрив близо до централната гара на Киев. За щастие са нанесени само материални щети на инфраструктурата от падащите останки от ракета, след като е била засечена от противовъздушната отбрана. А днес жителите на Киев посрещнаха деня с новината, че дългият десетки километри руски брониран конвой край града продължава да не напредва заради украинската съпротива и технически проблеми.

Удари са нанесени и във втория по големина град Харков. Според местните власти са загинали 34 цивилни за последното денонощие.

Във видеопослание до сънародниците си, разпространено рано в четвъртък, президентът Володимир Зеленски и окуражи украинците да продължат съпротивата.

„Ние сме нация, която разби плановете на врага за една седмица. Планове, които са изграждани от години. Подло. Изчислено. С омраза към страната ни, към нашия народ - към всеки народ, който има две неща - свобода и сърце. Но ние ги спряхме. Ние ги побеждаваме. Дори обикновените фермери ежедневно пленяват руски военни. И всички казват само едно: те не знаят защо са тук. Въпреки факта, че са десет пъти повече, моралът на врага се влошава”, заяви Володимир Зеленски.

Удари е имало през нощта и в град Изюм. Властите там съобщават за най-малко осем загинали цивилни, сред които и две деца.

Жителите на югоизточния Енергодар излязоха по улиците, за да защитят града си. Блокирани са пътища, поставени са контролно-пропускателни пунктове. Край града се намира най-мощната АЕЦ в Европа. На протест срещу руското присъствие в града си излязоха и жителите на Мелитопол в югоизточната част на Украйна.

След редица потвърждения и отхвърляния на информацията, град Херсон вероятно е под руски контрол. Ако това се окаже вярно, това ще е първият голям град, завладян от руснаците.

Одеса и целият регион тази нощ 2 пъти бяха огласяни от сирени за ранно предупреждение за въздушна атака. В очакване на бомбардировка, местни медии съобщават за 4 големи десантни кораба и два ракетни катера на руските военноморски сили. Това казали от Генералния щаб на украинската армия.

ДЕН 7 НА ВОЙНАТА: Киев и Харков се отбраняват, Херсон падна (ОБЗОР)

Очаква се днес преговорите между Украйна и Русия да продължат.

Един милион души вече са избягали в съседни страни, сочат данните на ООН. А снощи Общото събрание на организацията осъди с огромно мнозинство действията на Москва.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.