И гвоздей няма да може да изнася, коментира бившият министър на икономиката

Никой не печели от една война, дори и народът на страната, която напада. Това е мнението на бившия министър на икономиката Николай Василев.

В предаването „Карай направо” финансистът прогнозира „нечувана изолация” за Русия. По думите му руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”.

След санкциите: Как реагират руските банки

„Ще загубят и те човешки животи, ще има и икономическа разруха, но преди нея слагам непоправимата морална щета”, заяви Василев.

Той обясни, че до момента БВП на Русия е 1 трилион и половина долара. „Ще настъпи силна рецесия, която според мен започна миналата седмица. Тя ще бъде в размер на стотици милиарди годишно и то години напред. Вместо Русия да бъде просперираща и модерна, ще се върне ужасно назад и много в страни”, каза Василев.

ОФИЦИАЛНО: ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT

Той обясни, че за броени дни рублата е загубила една трета от стойността. Освен това цялото финансово богатство на руската нация на финансовите пазари се е „изпарило до нула за дни”.

„Най-голямата руска банка беше ударена за 1 ден. Стойността на акциите й на международните пазари паднаха с 1000 пъти. Това не го бях виждал. Поделенията й в Европа фалираха за 2 дни. На нефтените и газовите компании акциите им паднаха 100 пъти за 2 дни”, каза Николай Василев.

„Икономическата катастрофа ще бъде нечувана – банките ги приключихме, авиокомпаниите - също, лизингодателите си прибират самолетите, няма да има международни полети. Целият внос и износ ще бъде спрян за броени дни. И гвоздей няма да може да изнася. Трябва да забравим за чужди инвестиции за години напред”, коментира финансистът.

Той допълни, че през последните няколко години е предупреждавал, че може да има война близо до България и това се е случило. Василев коментира, че винаги е възможно да има и тежко природно бедствие. Той припомни и какво се случва всяка есен последните години заради пандемията.  

„Рецесия имаше около пандемията, сега икономиката е във възход, поне допреди войната. А ако всички тези неща се случат едновременно? Имаме ли застраховка, че не могат да се случат едновременно?”, пита Николай Василев.  

Относно България, Василев прогнозира, че до 1-2 години средната заплата в страната ще е близо 1000 долара. А в София е и в момента над 1000 долара.

„Имам много неща, за които подкрепям активно сегашните управляващи”, каза Василев. И изреди – съкращенията в държавната администрация, реформата в университетите, усилията за Северна Македония, намеренията за намаляване на корупцията.

„Продължаваме да не знаем къде са 9-те милиарда, изхарчени през декември”, заяви Николай Василев. По отношение на цените на горивата, той заяви, че това е пазар.  „Много е неприятно, но от такава инфлация от 10% не се умира. Най-добре е да спре войната и да си дойдат нещата по местата”, каза Василев. Според него е възможно бензинът да прехвърли 3 лева. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.